AcasăNewsBarack Obama negociaza in secret cu Bashar al-Assad

Barack Obama negociaza in secret cu Bashar al-Assad

Barack Obama negociaza in secret cu Bashar al-Assad

Negocierea nu a debutat acum, cu „fereastra diplomatica deschisa de secretarul american de Stat, John Kerry, din greseala”, cum se speculeaza.

De mai bine de doua saptamani, surse militare israeliene vorbesc despre aceste negocieri, conduse de premierul irakian, Nouri al-Maliki.

Barack Obama negociaza in secret cu Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Demisie imediata si neconditionata

SUA i-au cerut lui Bashar sa demisioneze in cel mult o luna si fara sa ceara niciun fel de garantii pentru el si reprezentantii regimului, plus punerea imediata a arsenalului chimic sub control international. Assad a acceptat sa demisioneze in… 2014 si a cerut sa fie lasat sa plece intr-o alta tara impreuna cu familia si membri ai regimului care i-au stat alaturi in aceasta „ofensiva a Vestului” asupra sa. Cerinte cu care americanii nu au fost de acord. In privinta armelor chimice, era de pe atunci de acord, verbal, sa le puna sub control international.

Comandouri israeliene pe urmele armelor chimice

Israelul da in fiert cu noua amanare a Administratiei Obama de a ataca regimul de la Damasc. In tot acest timp, dezvaluie surse militare, comandouri israeliene au luat urmna pe teren a arsenalului chimic mutat de trupele de Bashar de colo-colo. In urma cu doua saptamani, aveau vreo 20 de locatii noi, acum sunt peste 50, semn ca Bashar nu are niciun gand sa renunte la arsenalul chimic, singurul atu care a facut Administratia Obama sa se teama sa atace.

Sagetile galbene indica mutarea stocurilor de arme chimice in ultima perioada

Arsenalul chimic sirian exista de mai multe decenii si este considerat unul dintre cele mai importante in Orientul Mijlociu. Programul chimic sirian a inceput in anii ’70, cu ajutorul Egiptului, iar ulterior al fostei Uniuni Sovietice. De asemenea, Rusia, in anii ’90, si apoi Iranul, incepand din 2005, i-au furnizat elemente de baza, afirma Nuclear Threat Initiative. Potrivit  Institutului de Studii Strategice, este vorba despre cel mai mare program de inarmare chimica din Orientul Mijlociu, creat cu scopul de a contrabalansa programul nuclear al Israelului. Conditia ca inspectorii ONU sa fie lasati sa controleze unde sunt amplasate armele chimice este neviabila. Niciun expert nu-si poate imagina inventarierea si transportul stocurilor de arme chimice in mijlocul unui razboi civil. Generalul Salim Idris, comandantul Armatei Siriene Libere, este convins ca „regimul lui Bashar nu face altceva decat sa incerce sa castige timp”.

author avatar
Adina Mutar
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger