AcasăNewsBancile conspira contra Guvernului!

Bancile conspira contra Guvernului!

Cresterea ROBOR nu are nicio logica si cade in sarcina Parlamentului sa probeze daca ”aceasta miscare regizorala de laborator macro-economic este malefica sau nu” – sustine Gheorghe Piperea.

Piperea merge mai departe si se intreaba daca nu cumva cresterea ROBOR este de fapt raspunsul bancilor luate la puricat cu impozitul (ne)platit pe profit. Majorarea ROBOR echivaleaza cu ”o lovitura nucleara” data economiei si guvernului din moment ce cresterea economica de 6%  se bazeaza in proportie de 4/5 pe consum iar acest motor al cresterii economice va fi franat de nivelul ridicat al noilor dobanzi, ceea ce va duce la diminuarea cresterii economice, la scaderea ratingului de tara si la aparitia ”salvatoare” a FMI ”care va pretinde, ca de fiecare data, austeritate” – a explicat Piperea inainte de a pune ”intrebarea fundamentala”: ”Oare este aceasta regie o miscare de retorsiune contra masurilor luate de fisc de a obliga bancile sa plateasca impozit pe profitul ascuns sub forma pierderilor contabile coafate pentru optimizarea fiscala?”.

Bancherii isi cauta clientii la stres

In ceea ce-i priveste, bancherii recunosc ca efectueaza des ”teste de stres” pe tema evolutiei ROBOR. „Noi stresam continuu portofoliile ROBOR.

Gheorghe Piperea vede FMI ul si o noua austeritate incolonandu se in spatele cresterii ROBOR

Daca cresterea ROBOR se va intampla brusc, evident ca vor fi afectati nu doar persoanele fizice, ci si companiile”, a explicat Sergiu Manea, presedinte executiv al unei mari banci locale. Cu sau fara teste de stres, cert este ca romanii si-o vor lua rau pe coaja. Odata cu RABOR vor creste ratele iar loviti in special vor fi cei prinsi in programul ”Prima Casa”. ”Vor fi multe cazuri de neplata si de executare silita, soldata cu evacuari din case si cu plata garantiei de catre statul roman – de unde riscul unei cresteri a deficitului bugetar”, prognozeaza sumbru Piperea.

author avatar
Simona Badulescu
514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger