AcasăNewsBancile, calai pentru romani

Bancile, calai pentru romani

Bancile inghit economiile noastre, dar ne rasplatesc cu aproape nimic

Treaba e nasoala: romanii nu mai au bani sa-si plateasca ratele la banci. Altfel spus, numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3,27% in ianuarie, comparativ cu luna precedenta.

Bancile inghit economiile noastre dar ne rasplatesc cu aproape nimic

Astfel, la inceputul anului erau 680.152 de restantieri, dupa cum reiese din cele mai recente date ale BNR. Cumulate, aceste persoane aveau datorii in valoare de peste 7,49 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era in lei si euro, respectiv 3,1 miliarde in lei si echivalentul a 3,03 miliarde lei in euro. In functie de categoria de intarziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,296 miliarde lei. Reamintim ca, in contextul schimbarilor legislative, ratele s-au majorat semnificativ ca urmare a cresterii ROBOR-ului.

Dar cu dobanzile, ce aveti?

In acest context destul de nefavorabil pentru datornicul roman, bancile nu se grabesc deloc sa mareasca dobanzile la depozite desi Banca Nationala le-a dat suficiente motive sa o faca. Cine-si pune astazi economiile intr-un depozit bancar risca sa retraga mai putini bani decat a depus, din cauza dobanzilor mici care abia depasesc 1%, dar si a comisioanelor bancare.

Mai bine tii banii la saltea

Oamenii au pus deoparte mai multi bani chiar daca bancherii nu se grabesc sa urce bonusurile pentru depozite, desi ar fi avut motive. Banca Nationala a marit de doua ori dobanda-cheie anul acesta. Fata de ea, dobanda medie la depozitele bancare este la jumatate. Irina Chitu, analist portal de credite, este de parere ca “la un depozit de 1.000 de lei la orice banca din Romania, poti sa castigi maximum 25 de lei, dar poti sa si pierzi 90 de lei maximum. In momentul in care ne facem un depozit, trebuie sa ne deschidem si un cont curent si atunci comisioanele de cont curent, de administrare cont curent, de retragere numerar la scadenta depozitului mananca din depozitul acela mic din dobanda”.

Inflatia ne sufla-n ceafa

Peste toate mai exista si inflatia. Aceasta a ajuns la 4,3% la inceputul anului. Guvernatorul Bancii Nationale i-a indemnat de multe ori pe bancheri sa creasca dobanzile pentru depozite. Multi l-au aprobat cu jumatate de gura, dar pana acum o singura banca a marit dobanda, insa cu foarte putin: cu pana la jumatate de punct procentual.

O explicatie care ne doare

Iata de ce bancile nu au niciun interes sa atraga bani prin cresterea dobanzilor la economii: in ianuarie aveau lichiditati de aproape 20 de miliarde de lei, pe care au preferat sa le depuna pe termen scurt in Banca Nationala. De acolo au castigat mai mult: banca centrala acorda bonificatie de 1,25%.

author avatar
Andrei Coman
842 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger