AcasăNewsBancherii se bat in oferte la depozite nerentabile

Bancherii se bat in oferte la depozite nerentabile

Depozitele bancare sunt tot mai nerentabile. Dobanzile au scazut sub media de 7% pe an, în timp ce inflatia anuala ramane peste 8%. Alternativa depozitelor bancare este reprezentata de fondurile de investitii. Insa acestea prezinta, pe langa avantaje, si riscuri.

Potrivit datelor BNR, in primele trei luni din acest an, dobanzile platite populatiei au scazut atat pentru economiile in sold, cat si pentru cele nou constituite. Pentru depozitele noi, dobanda medie a ramas, totusi peste pragul de 7% pe an, desi a scazut sistematic in ultimele luni. La economiile populatiei in sold, insa, media calculata de BNR a fost, in martie, de 6,85% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a depasit 8% si in aprilie. Daca mai calculam si impozitul de 16% retinut din dobanzile depozitelor, plasamentele in banci sunt tot mai nerentabile. Alternativa cea mai la indemana pentru populatie o reprezinta plasamentele in unitati de fond. Insa, desi randamentele obtinute pot fi mai mari decat depozitele bancare, aceste forme de plasament prezinta si riscuri. Daca depozitele bancare sunt garantate pana in limita a 100.000 de euro pe deponentul fiecarei banci, investitiile in fonduri nu beneficiaza de o astfel de garantie.

Vezi oferta bancilor

Intesa Sanpaolo Bank ofera o dobanda la „Planul de acumulare“ de 7,25%. Suma minima pe care trebuie sa o depuneti initial este de 40 de lei.

Millennium Bank pune la dispozitie un cont de economii, numit chiar dupa denumirea produsului. Rata dobanzii pe care o are „Cont de economii“ este de 7%.

Romanian International Bank (RIB) vine si ea cu o oferta pentru contul de economii, dar este cu un punct procentual mai mica decat cea de la Millennium, adica are o valoare de 6%.

Banca Carpatica detine produsul numit „Con(T)fort“, care vine cu o dobanda de 5,50%, daca depuneti intre 500 si 20.000 de lei. Daca suma este mai mica de 500 de lei, nu aveti nici un fel de dobanda. Bonificatia creste la 6%, daca aveti depuse sume intre 50.000 si 500.000 de lei.

author avatar
National
258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger