AcasăNewsBancherii, cauza saraciei mondiale. JP Morgan nu contesta si nu-i pasa!

Bancherii, cauza saraciei mondiale. JP Morgan nu contesta si nu-i pasa!

Jamie Dimon

Forumul Economic de la Davos (Elvetia) a reunit numerosi lideri politici, sefi de institutii financiare, oameni de afaceri, dar si bancheri, care sunt acuzati ca au cauzat saracirea populatiei chiar si in statele dezvoltate.

Jamie Dimon o tine tot pe-a lui: bancile trebuie sa existe!

Reuniunea de la Davos are loc in conditiile in care pana si Germania, considerata singurul motor al zonei euro, a anuntat ca spera la o crestere economica de cel mult 0,5% in acest an, desi pesimistii sustin ca economia germana este deja „pe minus”.

Christine Lagarde cere bancherilor sa-si reduca salariile imense

Mai rau, mii de manageri din toate landurile federale au anuntat ca, in cel mai bun caz, vor incerca sa-si pastreze productia la nivelul din 2012, dar multi anunta scaderi notabile si concedieri inevitabile. In restul statelor zonei euro este si mai rau, din cauza exploziei somajului, a scaderii veniturilor populatiei si a lipsei perspectivelor de reviriment economic. Pentru toate acestea au fost gasiti si vinovatii: bancherii.

„Va place sau nu, bancile exista!”

Seful JP Morgan, Jamie Dimon, nu a contestat – cel putin nu in fata auditoriului de la Davos – ca bancile sunt principala cauza a crizei economice si a recesiunii la nivel global. Dimon a declarat senin ca, desi e criza, lumea nu poate functiona fara banci. „Va place sau nu, bancile exista. Facem ceea ce trebuie. Totdeauna va exista un sector de servicii financiare si, fara banci, guvernele nu ar putea functiona”, le-a replicat Dimon criticilor sai.

„Veti declansa o noua criza economica!”

Sefa FMI, Christine Lagarde, a a fost si ea prezenta la Davos si, auzind ce sfidator vorbeste capul uneia dintre cele mai mari si mai controversate banci din lume, a explodat. „Mai taiati-va din salarii si profituri, altfel riscati sa declansati o noua criza economica mondiala!”, a izbucnit Lagarde. Ea a avertizat ca marile diferente intre veniturile bancherilor si ale restului populatiei este „coroziva” pentru cresterea economica si pentru societate. „Inegalitatea aceasta dureaza de prea multa vreme, e timpul sa va mai taiati salariile”, a avertizat sefa FMI. Dimon castiga peste 23 de milioane de dolari pe an, dar board-ul JP Morgan i-a redus recent salariul cu 50%, deoarece bancherul a avizat investitii in urma caroa banca a pierdut cateva… miliarde de dolari.

author avatar
Arpad Dobre
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger