AcasăNewsBanca Angliei blocheaza aurul lui Maduro

Banca Angliei blocheaza aurul lui Maduro

Scenarii tulburi in criza din Venezuela

Autoritatea preşedintelui venezuelean se clatina pe zi ce trece, Banca Angliei a impiedicat reprezentanţi ai lui Nicolas Maduro sa retraga aur in valoare de 1,2 miliarde de dolari, Venezuela a suspendat  expulzarea diplomaţilor americani, in timp ce Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al ţarii, este susţinut tot mai puternic la nivel mondial.

 

Scenarii tulburi in criza din Venezuela

Cantitatea de aur pe care regimul lui Maduro ar fi vrut sa o retraga reprezinta o parte importanta din rezervele de 8 miliarde de dolari detinute de Banca Centrala de la Caracas, a anunţat Bloomberg.  Deşi nu a comentat informaţia, masura bancii britanice este o reacţie la solicitarile americanilor de a opri accesul lui Nicolas Maduro la banii statului venezelean, mai ales dupa ce Londra a anuntat ca se va alatura SUA si altor tari in a-l recunoaste pe Juan Guaido, presedintele Parlamentului (controlat de opozitie), ca fiind presedinte interimar, daca nu vor fi organizate noi alegeri in maximum opt zile. In acelaşi registru, Secretarul de stat Mike Pompeo le-a cerut tuturor ţarilor sa puna capat tranzacţiilor lor financiare cu regimul Maduro care conduce “un stat mafiot nelegitim”.  Diplomaţii americani pot ramane in ambasada SUA din Caracas, dar daca nu se va ajunge la un acord, personalul ambasadei va trebui sa paraseasca ţara in 30 de zile. Un scenariu puţin probabil, Venezuela a respins la ONU lansat de mai multe ţari europene de a convoca alegeri, in timp ce  ataşatul militar al Venezuelei la Washington, col. Jose Luis Silva, a declarat ca nu-l mai recunoaşte pe Nicolas Maduro drept preşedinte legitim al ţarii şi a facut apel la „fraţii militari” sa-l susţina pe preşedintele autoproclamat Juan Guaido. Inaintea organizarii de alegeri, Guaido propune un Guvern de tranziţie, un cuvant de spus o are şi armata care ramane loiala lui Maduro şi refuza o lovitura de stat. La randul sau, Nicolas Maduro, instalat la putere din 2013, mizeaza pe aliaţii China, Rusia şi nu in ultimul rand Iran, state care vor reacţiona mai mult  in condiţiile contracararii intereselor SUA decat o manifestare de simpatie pentru şeful statului venezuelean. Analiştii nu exclud un razboi civil, complicat este şi contextul economic: Trump poate impune scancţiuni exporturilor de petrol ale Venzuelei (SUA cumpara o treime din producţie), un colaps pentru o ţara in care FMI se se aşteapta ca inflaţia sa atinga zece milioane la suta. Nicolas Maduro a anunţat ca o intilnire cu preşedintele Statelor Unite este puţin probabila, dar nu “imposibila”.

author avatar
Andrei Coman
293 afisari

3 COMENTARII

  1. Vai! si noi avem multe tone de aur depuse de isar-escu acolo,daca se supara perfidul albion pe noi ni-l va confisca,cum au facut rusii de ne-au lasat cu achii in soare.Pana la Maduro a fost un alt razratit,iar inaintea acestui a fost unul care a depus acolo aurul Venezuelei.Acum le pica bine acest aur la englezi cu ocazia brexitului.

  2. Fratica nu poti juca marxist cu carti capitaliste. Maduro, poporul nu au un pesetas de o livra de fasole tu vrei 1 mld? Esti capiat? Pana si Kim e mai destept ca tine si Cuba si-a revenit tu si Putin ati mai ramas prostii pamantului…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger