AcasăNews"Baietii destepti" din energie, urmariti de Concurenta

„Baietii destepti” din energie, urmariti de Concurenta

Alro este una dintre firmele despre care seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca ar putea fi amendate

Consiliul Concurentei a luat la puricat contractele dintre Hidroelectrica si „baietii destepti” din energie.  Chiar si Comisia Europeana s-a sesizat, deoarece banuieste ca statul ar fi acordat „baietilor” ajutoare de stat sub forma de energie ieftina.

Alro este una dintre firmele despre care seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca ar putea fi amendate

Comisia Europeana analizeaza deocamdata daca statul a acordat sau nu ajutoare unor firme  sub forma de energie electrica ieftina. Consiliul Concurentei a declansat recent o ancheta la firmele care au incheiat contracte cu Hiodroelectrica pe perioade lungi de timp.

Bogdan Chiritoiu

„Au fost facute deja inspectii inopinate. Nu ma astept ca lucrurile sa se incheie  rapid”, a precizat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. El a avertizat ca toate companiile investigate, adica si Hidroelectrica, si firmele „baietilor destepti” din energie, sunt pasibile de amenzi. Surse apropiate investigatiilor au precizat ca firmele vor fi penalizate din cauza duratei mari a contractelor, ceea ce ar fi restrans accesul altor companii pe piata energiei electrice ieftine. Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

Cine si-a „tras” curent ieftin

In 2010, beneficiarii contractelor directe erau Alro Slatina, Luxten Lighting, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CNH Petrosani si CLMB Pationar Brasov. In 2011,  Salrom, CNH Petrosani si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

author avatar
Arpad Dobre
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger