Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Baie de sange dupa inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim

Baie de sange dupa inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim

Autor:

In timp ce oficiali americani si israelieni celebrau cu mare pompa un ”moment istoric” pentru ca, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu, ”asa se promoveaza pacea”, zeci de palestinieni erau ucisi la frontiera cu fasia Gaza.

 

gaza Baie de sange dupa inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim

Cel putin 60 de palestinieni, inclusiv minori, au fost ucisi de armata israeliana. ”O zi glorioasa pentru Israel”, declara Benjamin Netanyahu

Majoritatea victimelor palestiniene au fost atinse de gloantele lunetistilor israelieni, dar impuscaturile nu se auzeau la Ierusalim, aflat la aproximativ 100 de kilmetri departare, unde Ivanka Trump se producea in fata presei, dezvaluind placa inaugurala a ambasadei. Ieri, un nou bilant indica 60 de morti in randurile palestinienilor, din care opt minori,  inclusiv un bebelus de opt luni care a inhalat gaze lacrimogene si peste 2400 de raniti. Daca statul evreu si Washington acuzat miscarea Hamas ca este responsabila pentru aceasta baie de sange, impingandu-i pe palestinieni sa se confrunte cu armata israeliana, capitalele europene au condamnat violentele israeliene contra manifestantilor. La ONU, o cerere de ancheta independenta a Consiliului de Securitate fost blocata insa, luni, de Statele Unite. Turcia i-a comunicat ambasadorului israelian la Ankara sa paraseasca tara, presedintele Recep Erdogan  denuntand ”un terorism de stat” si un ”genocid”, decretand si trei zile de doliu national. Germania, Marea Britanie si Irlanda au cerut o ancheta independenta cu privire la actiunile armatei israeliene, chiar daca au estimat ca Hamas ”abuzeaza” de dreptul palestinienilor de a protesta. Amnesty International a vorbit despre “crimele de razboi” din Israel, in timp ce Human Rights Watch (HRW) a denuntat o “baie de sange pe care oricine a putut-o vedea”.

Protestele vor continua

Fasia Gaza este teatrul miscarii ”marsul intoarcerii”, revendicarea palestinienilor a dreptului de a reveni pe pamanturile de unde au fost vanati cu sutele de mii de la crearea statului Israel, in 1948. Protestele vizeza si blocada impusa de zece ani de Israel in Gaza pentru a ingradi miscarea islamista Hamas care conduce enclava, cu consecinte asupra degradarii conditiilor de viata a palestinienilor. Inaugurarea de luni a ambasadei SUA la Ierusalim a pus gaz peste foc. Zeci de mii de oameni s-au indreptat catre frontiera fasiei Gaza cu Israelul, majoritatea tinandu-se la distanta de bariera de securitate masiv protejata de armata israeliana. Dar unii au dat foc la cauciucuri si sub acoperirea fumului au lansat sticle incendiare si pneuri aprinse catre soldatii israelieni. Inclusiv baloane de care erau agatate sticle incendiare. Israelienii au ripostat cu gaz lacrimogen si alte mijloace dar si cu gloante de razboi impotriva celor considerati periculosi. Tzahal (armata israeliana) a repetat ca nu va trage cu munitie reala decat in caz de extrema forta majora dar a repetet ca va proteja ”prin orice mijloace” bariera de securitate. Mobilizarea palestinienilor a demarat la initiativa societatii civile dar Hamas s-a implicat din ce in ce mai mult chiar daca fortele sale nu au scos vreo arma la vedere. Dar Israelul acuza Hamas sa profita de aceste manifestatii pentru a se amesteca printre protestatari in incercarea de a ajunge in Israel sau de a plasa dispozitive explozive de-a lungul fasiei Gaza. Khalil al-Hayya, un responsabil Hamas, a indicat ca protestele vor continua lasand sa se inteleaga ca gruparile sale armete, oficial neimplicate in mobilizarea de la fasia Gaza, s-ar putea insa implica, desi este dificil deocamdata de a se evalua o astfel de amenintare.

Care pace si cu cine?

”Fara parteneri pentru pace, nu poate exista pace”, declara fostul premier israelian Yitzak Rabin, in noiembrie 1995, ziua in care a fost asasinat. Vorbe ignorate la Washington si la Ierusalimi. Dar unde ar fi, astazi,  partenerii pacii? In extrema dreapta israeliana care domina tara? In sanul Hamas si a sustinatorilor lui iranieni care nu au incetat niciodata sa reclame distrugerea Israelului? In tarile arabe, indiferente de cauza palestiniana? Intr-o America oarba si aroganta care nici macar nu se mai preface ca joaca rolul de mediator? Deocamdata, Vladimir Putin, care priveste ca un sahist experimentat ceea ce Trump afirma ca este politica lui externa,  si-a exprimat, via purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, ”ingrijorarea” cu privire la masacrul de la frontiera dintre Gaza si Israel. Estimand ca ”orice actiune care va provoca tensiuni ar fi trebuit evitata”, Kremlinul a reamintit ”preocuparile” sale cu privire la actiunile Statelor Unite in Orientul Mijlociu. ”Moartea a zeci de palestinieni provoaca cea mai vie ingrijorare, urmarim de aproape situatia si continuam sa credem ca toate partile, in special cvartetul Rusia, SUA, ONU, UE trebuie sa evite orice actiune ce poate provoca tensiuni”.


4 comentarii to Baie de sange dupa inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim

 1. Contra

  Asa cum israelienii au avut drept la un stat al lor si palestinienii au dreptul de a li se crea un stat. Poate si Kurdistanul ar trebui reinfiintat. Numai cu diplomatie si pace se poate realiza totul!

 2. ??????

  Apreciați că israelienilor ar trebui să li se aplice sancțiuni internaționale pentru evenimentele prezentate în articol, așa cum și rușilor li s-au aplicat sancțiuni internaționale pentru evenimentele de la frontiera cu Ucraina sau chiar și sirienilor, irakienilor, sârbilor ?

 3. Zisu

  Let’s make Chizdrael great again!

 4. Zisu

  Probabil ca in Chizdrael, Hamas inseamna bebelusi de8 luni, copii, mame cu batic ce plang mortii, puști care arunca cu piatra, batrani in scaun ielectric cum zicea iEba ca din avion chizdraelitul sadea arunca foc pe teroreii crucii rosii probabil vede crucea si zice ca ai ia la tinta sau in convoaie Onu de mentinerea păcii vede ziaristi cu microfoane zice ca au pistoale, e terorism si terorism pe nivele. Acum daca ai arme nu trebuie sa tragi sa vezi cum trage daca e bune?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!