AcasăNewsAustralia se retrage din Afganistan in 2013, cu un an mai devreme...

Australia se retrage din Afganistan in 2013, cu un an mai devreme decat era prevazut

Australia isi va retrage majoritatea militarilor sai din Afganistan in 2013, si nu in 2014, cum era stipulat in calendarul fixat de NATO pentru plecarea fortelor coalitiei internationale. Anuntul a fost facut marti de premierul australian Julia Gillard.

„De acum am incredere in faptul ca (summitul de la) Chicago va recunoaste jumatatea lui 2013 ca pe un punct de reper in strategia internationala” in Afganistan, a declarat Gillard intr-un discurs la Institutul australian de politica strategica la Sydney. Demnitarul va detalia intentiile australiene la summitul NATO de la Chicago luna viitoare.

Retragerea va incepe imediat ce presedintele afgan Hamid Karzai va permite transferul de securitate catre fortele nationale in provincia Uruzgan (sud), unde stationeaza majoritatea soldatilor australienie, a mai precizat premierul australian, citat de Mediafax. Decizia presedintelui Karzai este asteptata „in lunile urmatoare”. Retragerea ar urma sa dureze intre 12 si 18 luni, potrivit lui Gillard.

Forta NATO in Afganistan (ISAF), prezenta in tara de la sfarsitul lui 2001, trebuie sa transfere responsabilitatea securitatii autoritatilor nationale inainte de plecarea trupelor straine din tara, la sfarsitul lui 2014.

74 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger