AcasăNewsAtentie la smartphone si tableta in vacanta

Atentie la smartphone si tableta in vacanta

O informare din vreme si minime masuri de siguranta va pot scuti de necazuri in vacanta.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ii sfatuieste pe posesorii de smartphone-uri si tablete care calatoresc in tara si in strainatate sa ia  masuri pentru a diminua riscul furtului sau pierderii lor si de a preveni accesarea lor neautorizata.

O informare din vreme si minime masuri de siguranta va pot scuti de necazuri in vacanta.

In primul rand, este bine ca utilizatorii sa isi blocheze cartela SIM printr-un cod PIN complex si, in plus, sa seteze o parola pentru deblocarea echipamentelor. Daca nu folosesc in mod curent telefonul pentru a suna in strainatate, posesorii pot, de asemenea, sa restrictioneze apelurile internationale sau catre alte destinatii decat Romania cand folosesc serviciul in roaming. Aceste servicii de restrictionare a unor directii de apelare sunt puse la dispozitie gratuit de operatori.

In cazul in care unui utilizator ii este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce si date solicitand cat mai repede furnizorului sau de servicii de telefonie suspendarea temporara a numarului, urmand sa ii fie furnizata ulterior o noua cartela SIM cu acelasi numar, gratuit sau contra-cost, in functie de politica fiecarui operator.

Informati-va unde puteti semnala un furt

Inainte de a pleca in vacanta, este bine ca utilizatorii sa isi noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de retinut faptul ca operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu si smartphone-ul sau tableta, pentru recuperarea acestor echipamente fiind necesara o plangere la politie.

Exista, totodata, aplicatii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul/ tableta sau pentru a sterge datele din memoria acestor echipamente in cazul in care nu mai pot fi recuperate, precum si aplicatii prin care posesorii pot face o copie de siguranta a contactelor si datelor din telefon.

Nu umblati la configuratiile de securitate

In plus, utilizatorii ar trebui sa evite modificarea restrictiilor de securitate configurate de producator, pentru ca acest lucru poate compromite siguranta smartphone-ului ori tabletei, facandu-le vulnerabile fata de tentativele de virusare. In egala masura, este recomandat ca utilizatorii sa instaleze programe antivirus si sa descarce aplicatii numai din magazinele online detinute sau recomandate de producatori, pentru a preveni diferite fraude sau chiar situatiile in care alte persoane ajung sa acceseze de la distanta smartphone-ul si sa efectueze apeluri, sa trimita SMS-uri sau sa descarce continut online fara ca posesorul telefonului sa stie.

 

author avatar
National
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger