AcasăNewsAtentie la problemele de la piscinele si bazinele de inot

Atentie la problemele de la piscinele si bazinele de inot

Bazinele si piscinele trebuie dotate in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea si integritatea fizica a utilizatorilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat  recent o actiune tematica de control privind respectarea prevederilor in incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot si altor unitati de agrement. Au fost descoperite  mari nereguli si s-au dat amenzi de sute de mii de lei, iar cetatenii trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, daca vor sa se racoreasca in siguranta la piscina.

Bazinele si piscinele trebuie dotate in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea si integritatea fizica a utilizatorilor

ANPC a verificat 394 de puncte de lucru, iar pentru abaterile constatate s-au aplicat 107 amenzi contraventionale, in valoare totala de 472.800 lei si s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului la 57 operatori economici. Iata cateva nereguli constatate:

–         lipsa autorizatiilor de functionare;

–         tarife neafisate;

–         lipsa apei clorinate in santul de la intrarea in bazin, pentru spalatul picioarelor;

–         lipsa  barei de sustinere la nivelul apei in jurul bazinului;

–         lipsa marcajului privind adancimea apei etc.

Sfaturi pentru consumatori

ANPC va recomanda sa acordati atentie deosebita urmatoarelor informatii:

– afisarea vizibila a tarifelor serviciilor si emiterea chitantelor pentru contravaloarea acestora;

– afisarea in mod vizibil a informatiilor despre serviciile oferite si conditiile pe care trebuie sa le respecte cei care doresc inchirierea unor echipamente;

– existenta avertismentelor cu interdictia utilizarii de catre persoane cu varsta mai mica de 18 ani a echipamentului;

– existenta informatiilor in limba romana cu privire la modul de folosinta a obiectului inchiriat si masurile de securitate ce trebuie luate cu ocazia utilizarii.

Comunicarea informatiilor despre serviciile oferite si conditiile pe care trebuie sa le respecte cei care doresc inchirierea unor echipamente se poate face verbal si cel putin sub una dintre urmatoarele forme:

a) inmanarea unui document pentru consumator;

b) un anunt de maniera lizibila, pe un suport durabil si aplicat intr-un loc vizibil.

Consumatorii trebuie sa respecte modul corect de utilizare si sa se informeze asupra potentialelor riscuri, asa cum au fost furnizate de furnizorul echipamentului, precum si sa utilizeze echipamentele de protectie individuala care le sunt puse la dispozitie de catre operatorul economic, conform instructiunilor.

Obligatii pentru agentii economici

Firmele care se ocupa de prestarea de astfel de servicii au urmatoarele obligatii:

–  trebuie sa puna la dispozitia consumatorului, cu titlu gratuit, echipamentele de protectie individuala adecvata (dupa caz), recomandate sau impuse in modul de utilizare a produsului pentru agrement inchiriat;

– sa afiseze la vedere regulile de conduita si avertismentele asupra riscurilor previzibile;

– sa respecte conditiile in baza carora s-au eliberat avizul si autorizatia de functionare privind functionarea echipamentelor de agrement astfel incat sa nu prezinte nici un fel de pericol sau risc de accidentare a turistilor.

Totodata, dotarile de agrement  trebuie sa fie intr-o perfecta stare de functionare, intretinute corespunzãtor (vopsite, salubre) si sa aiba un aspect estetic care sa raspunda exigentelor unui turism civilizat. Exploatarea echipamentelor de agrement nu trebuie sa conduca la poluarea fonica sau de alta natura a mediului si sa nu perturbe in niciun fel desfasurarea activitatii in structurile de primire turistice. Structurile de agrement nautic vor fi delimitate prin balize si vor fi asistate de echipe „Salvamar”, dotate cu intregul echipament de salvare necesar.

 

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger