AcasăNewsAtentat terorist la sediul publicatiei de satira Charlie Hebdo: 12 morti!

Atentat terorist la sediul publicatiei de satira Charlie Hebdo: 12 morti!

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost, ieri,  tinta unui atac terorist. Cel putin doi oameni mascati si inarmati cu automate Kalasnikov au deschis focul ucigand 12 persoane, intre care si doi politisti. Atacatorii au strigat revendicari islamiste. Ziarul publicase, in 2006, o serie de caricaturi cu profetul Mahomed.

Caricaturiştii Cabu (76 de ani), Charb (47 de ani), Tignous (57 de ani) şi Wolinski (80 de ani), ucişi în numele Profetului

Potrivit primelor informatii, doi oameni inarmati au intrat in sediul ziarului Charlie Hebdo, situat pe strada Nicolas Appert nr 10, in arondismentul 11 parizian. Precizam ca este vorba de sediul publicatiei si nu de redactie, care se afla in arondismentul 20 al capitalei. Atacatorii au luat initial un ostatic, inainte de a deschide focul. Potrivit martorilor, erau inarmati cu automate Kalasnikov si cu o pusca tip shot-gun. Potrivit unui jurnalist al publicatiei, atacatorii erau informati ca miercuri dimineata (ora 10) era sedinta de redactie. Potrivit caricaturistei Corinne Rey, „doi barbati cu cagule pe fete au intrat in cladire si au deschis focul.  Vorbeau perfect limba franceza si afirmau ca sunt din reteaua Al-Qaida”. Au fost auzite si imprecatii islamice iar unul din agresori a strigat ”Profetul a fost razbunat”

Scene de groaza in Arondismentul 11

. Printre victime se numara si Stephane Charbonnier (Charb) , directorul publicatiei , dar si caricaturistii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Este cel mai sangeros atentat comis in Franta in ultimii 40 de ani. In egala masura, doi politisti care pazeau sediul Charlie Hebdo au fost ucisi de teroristi. Publicatia era pazita dupa ce, in 2006, publicase o serie de caricaturi ale profetului Mahomed, preluate de la jurnalul danez Jyllands-Posten. Atacatorii au reusit sa fuga cu o masina Citroen C3, care a fost abandonata ulterior in suburbia Pantin. Deocamdata, nimeni nu a revendicat atacul.

O victimă primeşte lovitura de graţie

La ora 12.28, redactia Charlie Hebdo publica, pe contul de Twitter, un desen care il infatisa  pe Al Baghdadi, liderul ISIS, avand deasupra scris: „Urari si lui Al Baghdadi”.

Francois Hollande: ”Un atentat terorist, fara indoiala”

Răniţii sunt evacuaţi prin bălţi de sânge

Presedintele Frantei a sosit la sediul Charlie Hebdo ieri la orele pranzului, denuntand ”actul de o barbarie extrema” care, in opinia lui este ”fara indoiala un atentat terorist”. ”Jurnalisti, politisti au fost asasinati cu lasitate. In aceste moment trebuie sa strangem randurile si sa aratam ca suntem o tara unita”, a adaugat Hollande. Presedintele a mai spus ca ”mai multe atentate au fost dejucate in ultimele saptamani”. ”Stiam ca suntem amenintati (…) pentru ca suntem o tara a libertatii”.

Trei criminali vanati

Specialiştii afirmă că teroriştii sunt foarte bine antrenaţi în mânuirea armelor

O reuniune ministeriala de criza a fost convocata la Palatul Elysee, la orele 14. Concomitent, in regiunea pariziana a fost ridicat la maximum nivelul de alerta antiterorista Vigipirate (alerta de atentate) iar un numar impresionant de forte politienesti si ale Directiei Generale pentru Securitate Interna au fost mobilizate. Ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat, dupa reuniunea de la Elysee,  ca ”trei criminali” se afla la originea atentatului soldat cu 12 morti si cel putin 20 de raniti si a precizat ca fortele de ordine incearca „neutralizarea cat mai rapid posibil a celor trei criminali care s-au aflat la originea acestui act barbar”. Liderii tarilor europene, SUA si Rusia au condamnat vehement atentatul din Paris, denuntind ”crimele”, ”barbaria”, ”inumanitatea” ”lasitatea” si ”intoleranta” teroristilor.

author avatar
Tudor Borcea
407 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger