AcasăNewsAtentat terorist dejucat de Ziua Nationala la Targu Secuiesc

Atentat terorist dejucat de Ziua Nationala la Targu Secuiesc

Beke Istvan Attila este membru al “extensiei” din Romania a “Miscarii celor 64 de comitate”

Un atentat terorist a fost dejucat la Covasna, unde un membru marcant al formatiunii extremiste ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria intentiona sa detoneze, marti, un dispozitiv exploziv improvizat la Parada de Ziua Nationala organizata la Targu Secuiesc.

Beke Istvan Attila este membru al “extensiei” din Romania a “Miscarii celor 64 de comitate”

Cetatean roman de etnie maghiara si membru al “extensiei” din Romania a “64 de Comitate”, Beke Istvan Attila a fost retinut de DIICOT, fiind in vizorul SRI de mai bine de doua luni. Sub acuzatia de tentativa la actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive, Attila a fost adus marti seara in Bucuresti pentru audieri.

Arsenal militar

Beke Istvan Attila

”In realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista «Miscarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii dezideratului de impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului «Tinut Secuiesc», Beke Istvan Attila si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, in localitatea Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie”, sustin procurorii DIICOT. La  perchezitiile efectuate de ancjetatori, la un poligon de antrenament air soft de langa Covasna au fost gasite unele materiale pirotehnice si electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre si care sunt interzise pentru detinere. Astfel, au fost gasite 400 materiale pirotehnice de categoria III si categoria II, dispozitive electronice de initiere temporizare a impulsurilor electronice, precum si dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte si amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru detinere.

Miscarea celor 64 de comitate

“Miscarea celor 64 de comitate” este o grupare extremista maghiara infiintata in 2001, in Ungaria de catre Toroczkai Laszlo. Cele 64 de comitate fac referire la organizarea administrativ teritoriala a Ungariei din perioada imperiului austro-ungar, iar gruparea militeaza pentru refacerea Ungariei Mari. HVIM nu este organizata juridic in Romania, pentru ca initiatorii miscarii s-au razgandit in 2008.

Alarma falsa la Bucuresti

Un alt incident a fost inregistrat si in Capitala, in timpul paradei militare din Piata Constitutiei. Din fericire, a fost vorba despre o alarma falsa. O persoana a sunat la numarul 112 in timpul manifestarilor de 1 Decembrie si a anuntat ca un barbat care are o arma cu gaze s-ar afla in apropierea presedintelui Klaus Iohannis. Politistii si cei de la SPP aflati in Piata Constitutiei l-au identificat pe barbatul indicat de persoana care a sunat la 112, insa asupra acestuia nu a fost gasita nicio arma. Ulterior a fost identificat si barbatul care a sunat la numarul 112, declansandu-se o ancheta.

author avatar
Andrei Coman
619 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger