AcasăNewsAtacurile din Sri Lanka, revendicate de ISIS

Atacurile din Sri Lanka, revendicate de ISIS

Atentatele, replica la cele din Noua Zeelanda?

Gruparea jihadista Stat Islamic a revendicat atentatele comise duminica, in care au fost ucise cel putin 321 de persoane si ranite alte in jur de 500, a comunicat  Amaq, agentia de propaganda a SI.

Atentatele replica la cele din Noua Zeelanda

“Autorii atacului de alaltaieri care a avut ca tinta cetateni ai statelor coalitiei si crestini sunt combatanti ai Statului Islamic”, se spune in comunicatul citat  de Reuters, dpa si EFE, desi autenticitatea sa nu a putut fi verificata. Atentatele nu au fost revendicate de nicio organizatie timp de trei zile, insa un purtator de cuvant al Guvernului de la Colombo si ministrul Sanatatii, Rajitha Senaratne, a indicat ca existau suspiciuni privind  miscarea National Thowheeth Jama’ath (NTJ), o organizatie islamista relativ necunoscuta. Ministrul adjunct al apararii, Ruwan Wijewardene, a spus ca atentatele au  fost comise ca represalii la masacrul de la moscheile din Christchurch, Noua Zeelanda, de doua grupari islamiste locale. ‘Investigatiile preliminare au relevat ca ceea ce s-a petrecut in Sri Lanka a fost comis ca represalii la atacul impotriva musulmanilor la Christchurch. Atentatele ‘au fost comise de National Thawheed Jama’ut impreuna cu JMI (Jammiyathul Millathu Ibrahim)’, a adaugat Wijewardene. NTJ a facut, in urma cu zece zile, obiectul unei alerte difuzate serviciilor de politie, potrivit careia gruparea pregatea atentate sinucigase vizand biserici si Ambasada Indiei la Colombo.

Doi frati islamisti, in centrul masacrelor

Cei doi  frati srilankezi care s-ar fi numarat printre militantii sinucigasi implicati in atacuri aveau intre 20 si 30 de ani si erau fiii unui instarit negustor de condimente. Cei doi suspecti, care au murit in atacuri si ale caror nume nu au fost dezvaluite, conduceau o „celula terorista” familiala si jucau un rol cheie in NTJ. Anchetatorii nu stiu inca daca ei apartineau unei singure “celule” sau daca se aflau in contact cu alti kamikaze. Sambata, cei doi s-au cazat fiecare in cate o camera din hotelurile de lux Cinnamon Grand si Shangri-La din Colombo. A doua zi dimineata, s-au dus in salile unde se servea micul dejun bufet si s-au aruncat in aer, aproape simultan. Odata cu noul bilant al  victimelor in Sri Lanka cresc polemicile cu privire la faptul daca autoritatile au luat sau nu masurile de securitate preventive. Populatia isi plange mortii, ieri, decretata zi de doliu,  au fost tinute trei minute de reculegere in memoria victimelor, iar sute de persoane s-au rugat la Biserica Sfantul Anton din Colombo, scena primului atentat sinucigas de duminica dimineata. “Cel putin 45 de copii si adolescenti, printre care si un bebelus de 18 luni, au fost ucisi in atentate, iar acest numar ar putea creste”, a declarat un purtator de cuvant al Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christophe Boulierac. Numai intr-unul dintre atacuri, (la o biserica din orasul Negombo), si-au pierdut viata 27 de copii.

author avatar
Andrei Coman
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger