AcasăNewsAsteroidul care a pus pe jar 300 de oameni de stiinta

Asteroidul care a pus pe jar 300 de oameni de stiinta

Optiunile de aparare sunt putine: anticiparea traiectoriei si devierea „monstrului” ceresc

Un telescop tocmai a detectat un asteroid cu diametrul intre 100 si 300 de metri, care goneste prin sistemul nostru solar cu o viteza de 14 kilometri pe secunda, la 57 de milioane de kilometri de Pamant, iar astronomii estimeaza la 1% riscul ca acesta sa intre in coliziune cu planeta noastra la 29 aprilie 2027. Ce-i de facut ?

Optiunile de aparare sunt putine anticiparea traiectoriei si devierea monstrului ceresc

Din fericire este doar un scenariu, dar si tema pricipala a celei de-a sasea editii a Conferintei Internationale de Aparare Planetara care se desfasoara in apropiere de Washington si la care participa reprezentanti din Italia, Germania, Franta, Rusia, Israel, China si alte state. „Nu este Hollywood”, a precizt  administratorul NASA, Jim Bridenstine, cu referire la coliziunea din 15 februarie 2013, cand un asteroid de  numai 20 de metri a explodat la intrarea in atmosfera terestra, la 23 de kilometri deasupra orasului rus Celiabinsk. Locuitorii aflati pe o arie de 60 de kilometri au simtit caldura exploziei, ferestrele a mii de cladiri s-au faramat, iar aproximativ o mie de oameni au fost raniti. Printre cei mai periculosi asteroizi se numara o roca numita 2000SG344, cu un diametru de aproximativ 50 de metri. Riscul ca acesta sa se prabuseasca pe Pamant in urmatorii 100 de ani este evaluat la 1 din 2.096. Asteroizii sunt detectati de  telescoapele americane din Arizona si Hawaii, instrumente  care ar trebui mai intai indreptate catre obiectul spatial pentru a calcula cu exactitate viteza si traiectoria sa.  In cazul in care corpul ceresc este mai mic de 50 de metri, consensul la nivel international este evacuarea regiunii vizate de impact. Cu doua saptamani inainte de coliziune se poate anticipa tara afectata, iar cu cateva zile inainte se poate sti cu precizie de cateva sute de kilometri locul impactului, spune Detlef Koschny,  director al biroului de aparare planetara al Agentiei Spatiale Europene (ESA). Asteroizii mai mari nu pot fi distrusi cu o bomba atomica (cum s-a prezentat in filmul „Armageddon”) – chiar si fragmentati raman la fel de periculosi. Solutia ar fi devierea, NASA urmeaza sa testeze un astfel de sistem in 2022,  in cazul unui asteroid real, de 150 de metri, in cadrul misiunii DART.

author avatar
Andrei Coman
1.121 afisari

2 COMENTARII

  1. Biliard. Un satelit artificial de sacrificiu. Sau mai multi. Ei se intalnesc pe traiectorie ? pana ce bila neagra e deviata asa fel sa nu intre in Pamant. O deviere ferma mecanica sau exploziva. La pacaneaua roll and up bilele f grele sunt chiar intoarse din drum prin scripeti bine punctati si amplasati.

  2. Sansele ca un meteorit urias sa intalneasca fatal pamantul, sa treaca de planetele si satelitii din sistemul nostru solar si apoi sa nu fie atras de Luna si sa nu se topeasca in atmosfera si apoi sa nu intre in 70% apa mari si oceane, sunt egale cu 0.Cam cum as reusi eu din prima sa marc toate bilele in gauri mai putin nea ?gra. Si de aci deduci Dumnezeu ce destept e felul cum ne-a menajat perla vietii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger