AcasăNewsZiua Pamantului 2012, sarbatorita astazi alaturi de Google

Ziua Pamantului 2012, sarbatorita astazi alaturi de Google

Ziua Pamantului este sarbatorita in intreaga lume de catre toti cei care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator si reducerea efectelor nocive ale omului asupra planetei. Google si-a schimbat azi logo-ul pentru a marca acest eveniment.

In fiecare an, ziua de 22 aprilie se sarbatoreste Ziua Pamantului, data la care a luat nastere miscarea pentru protejarea mediului inconjurator. Acest curent a aparut in Statele Unite ale Americii intr-o perioada cand au avut loc mai multe evenimente neobinuite care ar fi stat la baza formarii curentului ecologist. Inabusirea cu arme de foc a revoltei unor studenti impotriva razboiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, aparitia fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formatiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear in Carolina de Sud la centrala nucleara din Savannah River din apropierea orasului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze si fum, considerata ”semn al prosperitatii”. In acest context, discutiile despre mediul inconjurator si ecologism s-au amplificat semnificativ.

Ziua Pamantului a fost fondata, la modul efectiv, de senatorul american Gaylord Nelson in anul 1970, cu scopul de a atrage atentia clasei politice asupra chestiunilor legte de mediu, Ziua Pamantului fiind sarbatorita in primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, in marea lor majoritate tineri si foarte tineri. Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat Ziua Pamantului intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

La momentul actual, „Ziua Pamantului” este sarbatorita la nivel international  cu scopul de a educa si mobiliza oamenii in chestiunea ecologista, protejarea mediului inconjurator.

Iata principalele directii pe care le poate adopta fiecare om pentru a proteja mediul:

1. Alegeti eticheta ecologica! Folositi aparatele eficiente din punct de vedere energetic.
2. Reduceti consumul de apa, nu lasati robinetul deschis fara rost. Apa este un bun nepretuit si trebuie economisita!
3. Nu poluati apele! Apa inseamna viata!
4. Colectati selectiv materialele pe care nu le mai folositi. Folositi locurile destinate colectarii separate a deseurilor, in functie de natura lor de provenienta (plastic, hartie si carton, metal, sticla).
5. Nu aruncati deseurile in natura, au nevoie de sute de ani ca sa dispara si distrug ecosistemele.
6. Spalati la o temperatura joasa atunci cand folositi masina de spalat! 80% din electricitatea utilizata serveste la incalzirea apei.
7. Nu incalziti locuinta in exces. Pentru fiecare grad in plus consumul creste cu 10 %.
8. Cumparati produse impachetate in ambalaje reciclabile pentru ca este mai benefic pentru mediul inconjurator. La cumparaturi folositi plase din material biodegradabil.
9. Folositi becuri economice. Nu uitati sa stingeti luminile si debransati aparatura electrica (nu o lasati in „stand-by”).
10. Plantati cel putin un copac!
11. Faceti miscare si folositi bicicleta, mergeti pe jos sau circulati cu mijloacele de transport in comun! Va veti imbunatati sanatatea si veti micsora impactul dumneavoastra asupra mediului.

author avatar
Ciprian Purice
1.758 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger