AcasăNewsAssad isi plimba armele chimice pe sub nasul inspectorilor OIAC

Assad isi plimba armele chimice pe sub nasul inspectorilor OIAC

Bashar spera ca va trece neobservat cu armele chimice

Un convoi de peste o suta de camioane militare a fost monitorizat plecand, luni seara, din baza de armament chimic Al Safira spre orasul Hama.

Camioanele transportau arme chimice din depozitul aflat la est de Alep, spre sud, 160 de kilometri, intr-o zona considerata de risc, de unde ar putea fi „instrainate”.

Bashar spera ca va trece neobservat cu armele chimice
Bashar al-Assad

Assad joaca la doua capete

Surse militare au raportat ca intregul convoi era camuflat, pentru a scapa de „ochiul magic” al satelitilor si avioanelor de spionaj. Motivatia din partea lui Bashar al-Assad poate fi ca muta stocurile de arme chimice dintr-o zona in care se dau lupte continue, intr-alta, mai accesibila inspectorilor OIAC. In acest caz, de ce ar incerca sa scape de controlul satelitilor care apartin celor cu care sta la „ masa negocierilor”? Analistii militari cred ca Assad incearca sa scape neobservat, ca apoi sa incarce armele chimice salvate in camioane „civile” spre „destinatii care scapa de sub monitorizarea internationala”.

Civili ucisi, ca sa asigure transportul

Pe intregul traseu al convoiului, armata lui Bashar a operat raiduri aeriene, cu MIG-uri si elicoptere de lupta, pentru a asigura transportul, raiduri soldate cu zeci de morti si raniti in randul civililor. Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice, care a primit premiul Nobel pentru Pace saptamana trecuta, se plansese cu o zi inainte ca nu poate ajunge decat la cinci din cele 20 de baze in care se afla armament chimic. Directorul general al organizatiei Medicii fara Frontiere, Christopher Stokes, a declarat ca inspectorii OIAC sunt liberi sa se duca oriunde doresc si ca „numai convoaiele cu ajutoare umanitare sunt blocate, de catre armata lui Bashar”, lasand populatia sa moara de foame.

author avatar
Adina Mutar
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger