AcasăNewsAsigurarea RCA – lista firmelor si obligatiile proprietarilor auto

Asigurarea RCA – lista firmelor si obligatiile proprietarilor auto

In Romania, doar 80% dintre masinile aflate in circulatie au asigurare RCA

Pe piata asigurarilor RC A au mai ramas doart zece firme, dupa  suspendarea activitatii societatii de asigurari Euroins. Proprietarii auto care nu-si asigura masinile risca radierea acestora din circulatie si amenzi foarte mari.

In Romania, doar 80% dintre masinile aflate in circulatie au asigurare RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) a interzis, temporar, societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare sa incheie polite RCA. Potrivit AvocatNet, Euroins nu mai face parte din grupul companiilor autorizate sa practice asigurarile obligatorii de raspundere civila auto. Cu toate acestea, firma in cauza este obligata sa se achite de obligatiile fata de de clientii care au incheiat o polita RCA la aceasta companie.

Lista asiguratorilor auto

In prezent, au ramas zece societati de asigurare autorizate sa incheie polite RCA:

–  ABC Asigurari-Reasigurari,

–  Allianz – Tiriac Asigurari,

–  Generali Romania Asigurare Reasigurare, (denumire anterioara: Asigurare Reasigurare Ardaf,)

–  Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group,

–  Societatea de asigurare – Reasigurare Astra,

–  Omniasig Vienna Insurance Group, (denumire anterioara: BCR Asigurari Vienna Insurance Group,)

–  Carpatica Asig,

–  Groupama Asigurari,

–  Uniqa Asigurari,

–  Societatea de asigurare-reasigurare City Insurance.

Obligatii

Reprezentantii ASF reamintesc faptul ca RCA este asigurarea obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor-persoane pagubite, in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat polita. Asigurarea RCA este obligatorie indiferent daca se incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul. Polita RCA se incheie pe o perioada de sase luni sau 12 luni, doar cu una dintre cele zece societati de asigurare autorizate.

Sanctiuni

Daca autovehicolul este depistat fara o polita RCA valabila, proprietarul este sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada de inlocuire fara drept de circulatie. In 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, proprietarul vehiculului este oligat sa dovedeasca asigurarea acestuia, altfel politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.

Propuneri

Reprezentantii societatilor de asigurari vor sa propuna modificarea legislatiei in domeniul RCA. Astfel, pornind de la ideea ca nu masina, ci soferul provoaca accidente, asiguratorii vor ca, in viitor, RCA sa fie incheiata nu pe masina ci pe umele soferului/proprietarului auto, ca in SUA, de exemplu. Reprezentantii firmelor de asigurare sustin ca, in acest fel, conducatorii auto ar deveni mai responsabili si mai atenti in trafic. In Romania se afla in circulatie aproximativ cinci milioane de autovehicule, dar statisticile asiguratorilor arata ca doar cel mult 80% au asigurare RCA.

author avatar
Arpad Dobre
1.529 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger