AcasăNewsAsia who? Trump intoarce spatele Orientului

Asia who? Trump intoarce spatele Orientului

Liderul de la Casa Alba boicoteaza cel mai asteptat summit al sfarsitului de an

Hotarat sa mearga pana la capat in razboiul cu statele Asiei – China este, deja, inamic declarat! -, Donald Trump isi asuma inclusiv boicotarea summitului sefilor de stat din Orient, cea mai importanta intalnire la nivel inalt programata pentru luna noiembrie.

Liderul de la Casa Alba boicoteaza cel mai asteptat summit al sfarsitului de an

Agenda de toamna a presedintelui american este deja stabilita, iar pe ea nu figureaza si participarea la reuniunea de peste trei luni, spre surprinderea jurnalistilor, dar mai ales a celorlalti lideri asiatici. Astfel, pe 11 noiembrie, Trump merge in Franta pentru a asista la ceremoniile prilejuite de aniversarea unui secol de la incheierea Primului Razboi Mondial, ceremonii la care vor lua parte presedinti din mai multe tari. Emmanuel Macron vrea ca la Paris sa se adune toate statele care au luptat in WWI, iar cu acest prilej gazda de la Elysee va cauta sa medieze un forum pe tema modalitatilor de reducere a tensiunilor globale. Reamintim ca la data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistitiul dintre Antanta si Germania, in padurea de la Compiègne, in urma caruia s-a pus capat primei conflagratii mondiale din istoeie.

Turneul european al lui Donald Trump se va incheia cu o vizita in Irlanda. La Dublin, cel mai puternic om de pe glob cauta sa reinnoiasca „legaturile istorice profunde dintre natiunea americana si cea irlandeza”. Luna noiembrie va lua sfarsit o data cu prezenta la summitul G20, din Argentina.

Socul a venit dupa anuntul privind absenta lui Trump de la summitul Asiei, programat tot in noiembrie, reuniune la care sunt asteptati sefii de state cu cele mai puternice economii din Orient. Casa Alba boicoteaza pentru prima data in istorie aceasta intalnire, un semnal tot mai clar ca Washingtonul nu face niciun fel de concesii in razboiul economic declansat cu China, dar o confruntare care afecteaza in mod indirect si celelalte piete din Asia.

Ar fi fost pentru prima data de la impunerea sanctiunilor la adresa Beijingului cand Donald Trump si Xi Jinping ar fi stat la aceeasi masa, prilej de detensionare a relatiilor. Dupa cum stau lucrurile, americanii nu au de gand sa dea inapoi si refuza chiar orice dialog pe aceasta tema.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
287 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger