AcasăNewsAsia tranteste usa-n nasul Americii!

Asia tranteste usa-n nasul Americii!

Uniti impotriva Americii, asiaticii i-au stins lumina lui Donald Trump

Cu pasi mici, dar siguri, politica de forta pe care o duce Donald Trump incepe sa aiba efect de bumerang asupra economiei americane. Deocamdata, Uniunea Europeana doar joaca ping-pong cu taxele impuse de Washington, insa Asia a trecut la nivelul urmator, iar ingrijorarea incepe sa cuprinda Casa Alba. Oricat ne-am considera buricul lumii, cand vine vorba de comert, piata asiatica este cu mult deasupra noastra, astfel ca pierderea ei ar reprezenta o adevarata lovitura pentru America. Romania nu poate sta deoparte, obligata de interesele economice si comerciale din Asia. Da, avem un parteneriat strategic cu SUA, insa chinezii, japonezii si indienii sunt si ei investitori importanti prin partile astea, pe la noi, ceea ce face ca gheata pe care pasim sa fie extrem de subtire.

Uniti impotriva Americii asiaticii i au stins lumina lui <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a>

Luna iulie a inceput cum nu se poate mai prost pentru Donald Trump, care nici de parada militara de Ziua Nationala (4 iulie) n-a mai avut chef (a anulat-o). Tokyo a gazduit, pe 1 iulie, reuniunea a 16 ministri ai Comertului din Asia, cu China, India si Japonia initiatoare. Se urmareste crearea celui mai mare bloc comercial din lume, care sa reuneasca fortele socio-economice ale Asiei (inclusiv Australia a fost invitata si a acceptat sa ia parte la proiect!). SUA sunt rugate sa cante la alta masa si asta cu toate ca prezenta militara americana in zona ramane una semnificativa. In schimb, Uniunea Europeana tinteste statutul de partener al noii organizatii, iar Vladimir Putin a primit garantii (de la India si China) ca acest bloc va fi o uriasa piata de desfacere pentru produsele Federatiei Ruse!

China India si Japonia pun bazele celui mai mare bloc comercial din lume O treime din PIB ul planetei intra pe noua piata de liber schimb

Spatiu de liber schimb

Cu toate ca influenta tot mai mare in zona pe care o are China nu este vazuta cu ochi buni de celelalte state din regiune, Asia stie ca numai impreuna poate depasi blocajul economic pe care l-a impus Donald Trump. Agentia Bloomberg scrie ca sentimentul antiamerican i-a determinat pe japonezi sa accepte o alianta cu chinezii, la fel procedand si indienii. „Se creaza o coalitie comerciala antiamericana, incurajata de Putin si primita cu bratele deschise de Merkel”, scriu analistii de peste Ocean, cu adevarat ingrijorati de pericolul pe care-l reprezinta politica dusa de Trump. Si chiar au de ce sa fie ingrijorati! In Asia se ridica un bloc de tranzactionare comerciala de dimensiuni cum planeta n-a mai cunoscut pana azi: intre frontierele sale (reamintim, 16 state puternic dezvoltate!) se va regasi aproape 1/3 din Produsul Intern Brut calculat la nivelul intregului mapamond si aproximativ 50% din populatia Terrei!

E clar, pumnul ridicat in aer de liderul de la Casa Alba nu mai sperie pe nimeni, din contra, duce la aliante pe care nicicand Washingtonul nu si le-ar fi dorit.

Un spatiu de liber schimb intre cele mai puternice tari din Asia inseamna pierderi de zeci de miliarde de dolari pentru economia SUA. Iar sanctiunile impuse Rusiei si Iranului se vor dovedi apa de ploaie in contextul noilor parteneriate economice ce se pun la cale in spatiul Pacificului.

Protectionism impotriva politicii lui Trump

Pe fata si fara nicio retinere, ministrul Economiei si Comertului din Japonia a vorbit despre necesitatea formarii unui puternic bloc comercial asiatic, in care liberul schimb sa fie reglementat si mai ales respectat. Hiroshige Seko: „Drumul spre semnarea acordului catre sfarsitul lui 2018 este acum mai deschis ca oricand. Tinand seama de faptul ca preocuparea privind protectionismul este in crestere la nivel global, e foarte important ca regiunea asiatica sa se afle sub drapelul comertului liber”. Traducand din limba diplomatica, mesajul este ca Asia cauta sa se protejeze fata de politica pe care o duce Donald Trump in numele unei Americi tot mai hraparete.

Despre aceleasi idealuri a vorbit si ministrul Comertului din Singapore: „Inaintea sistemului comercial international, se afla acum provocari serioase. Acestea actioneaza ca un stimulent suplimentar pentru a ne asigura ca avem un rezultat de fond al procesului de negociere”. Pana nu demult state vasale Americii, iata ca Japonia si Singapore sunt acum pregatite sa se urce in barca la care vasleste dusmanul China si asta numai din dorinta de a scapa din ghearele Statelor Unite.

Parteneriatul Trans-Pacific, cu UE partenera

Dincolo de denumiri, alianta celor 16 state asiatice nu este altceva decat vechiul Parteneriat Trans-Pacific, cel in care SUA jucau rolul de lider, capitan al celui mai mare „vas” care naviga pe piata comertului mondial. In noul Parteneriat, presedintele chinez Xi Jinping a trecut la carma, iar vantul schimbarii pare ca indreapta nava asiatica spre un alt partener de incredere. Este vorba de Uniunea Europeana. Negocierile cu Germania si Franta sunt in toi, se pun pe masa strategii, conditii, promisiuni si aspiratii comune. UE promite, dincolo de seriozitate, si respectarea angajamentelor comerciale asumate, ceea ce Trump n-a fost capabil sa garanteze.

In clipa de fata, scoaterea din joc a americanilor lasa Romania partial descoperita, caci tara noastra este cap de pod pentru interesele economice, dar mai ales militare ale americanilor in regiune. Cu toate astea, Bucurestiul stie ca alegerea pe care o face Bruxellesul trebuie urmata, nu discutata, mai cu seama ca Asia inseamna si un important partener economic al tarii noastre. Ramane de vazut daca frica romanilor de Washington se poate transforma intr-o voce de luat in seama sau tara noastra va adopta, din nou, pozitia guvidelui: cand rechinii se lupta pe fundul oceanelor, guvizii se ascund printre alge si cauta sa nu atraga atentia!

author avatar
Cristina Elvira
1.251 afisari

1 COMENTARIU

  1. Eu nu stiu ce vedeti voi ca in America in afara de pepsico si hamburgar? totu i chinezesc iar servitorii lor sunt hindienii si filipusinezi. Deci e vraja mare ca cu Rusia e sanctionata de Uie castigand miliarde din CM de ⚽.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger