AcasăNewsArmata siriana lanseaza o vasta ofensiva impotriva Daesh

Armata siriana lanseaza o vasta ofensiva impotriva Daesh

Armata lui Assad a inceput tavalugul ”antiterorist” in timp ce pe cerul Siriei e aglomeratie mare

Fortele siriene au anuntat oficial, ieri, demararea unei ofensive terestre de proportii, sustinuta de bombardamentele aviatiei rusesti, demers ce ingrijoreaza NATO.

Armata lui Assad a inceput tavalugul ”antiterorist” in timp ce pe cerul Siriei e aglomeratie mare

Generalul sirian Ali Abdallah Ayoub a afirmat solemn la televiziune ca fortele siriene au ”inceput o vasta ofensiva avand ca tinta zdrobirea gruparilor teroriste si eliberarea regiunilor si localitatilor care au suferit de pe urma terorismului si crimelor”, indica AFP. O sursa militara siriana a afirmat, miercuri, ca un atare atac al regimului lui Assad a fost lansat in provincia Hama (centrul tarii). Ieri, nu era clar daca armata reusise sa avanseze. Potrivit al-Watan, un cotidian apropiat regimului sirian, armata a reusit sa ”recupereze” 70 de kilometri patrati si zece localitati dar militantii antiregim au dezmintit orice avans al armatei. Moscova, care a efectuat ieri noi bombardamente, in special in Hama, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, a prevenit ca operatiunile militare din Siria ”vor fi sincronizate cu operatiunile terestre ale armatei siriene”. Potrivit generalului Ayoub, bombardamentele rusesti, incepand cu 30 septembrie, ”au diminuat capacitatea de lupta a gruparilor teroriste” si ”armata siriana a pastrat initiativa militara”. Potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, raidurile rusesti de ieri au atins sectorul controlat de rebeli in provinciile Hama si Latakia si ele ”sustin noua ofensiva terestra a regimului”, a afirmat directorul Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

Avioane americane si-au schimbat traseul pentru a evita o coliziune cu cele rusesti

Pentagonul a confirmat, miercuri, ca armata americana a fost obligata sa deturneze cel putin un avion al sau in spatiul aerian sirian pentru a evita o coliziune cu un aparat rusesc, relateaza agentia Xinhua. Un astfel de accident a fost evitat saptamana trecuta, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, fara a oferi alte detalii. La o zi dupa inceperea raidurilor rusesti, responsabili ai Apararii din Rusia si SUA au tinut o prima sesiune pentru a pune la punct un ”mecanism de conduita in securitate a operatiunilor aeriene deasupra Siriei”. Pe de alta parte, riscurile unui accident aerian intre cele doua armate au crescut, dupa ce discutiile pe aceasta tema au fost intrerupte, in urma criticilor Washingtonului catre Moscova in legatura cu violarea spatiului aerian al Turciei vecine. Jeff Davis a precizat ca operatiunile americane in Siria nu sunt afectate de cele rusesti iar raidurile deasupra acestei tari si a Irakului vor continua.

Stoltenberg vede o ”escaladare ingrijoratoare” a activitatilor militare ale Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denuntat, ieri, o ”escaladare ingrijoratoare” a activitatilor militare rusesti in conflictul din Siria, care au permis regimului Assad sa lanseze o importanta ofensiva terestra contra rebelilor. ”Ceea ce am vazut este o puternica prezenta militara rusa in Siria, care este in crestere. Am vazut raiduri aeriene, lovituri cu rachete de croaziera, incursiuni in spatiul aerian turcesc. Vom evalua ultimele situatii si implicatiile pentru securitatea Aliantei”, a declarat Stoltenberg inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii NATO la Bruxelles.

NATO, gata sa trimita trupe in Turcia

Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa trimita trupe in Turcia pentru a apara acest stat membru impotriva amenintarilor de la sudul frontierei sale, a declarat ieri secretarul general al NATO, informeaza Reuters. ”Alianta este pregatita si are toate mijloacele sa-si apere toti aliatii, deci si Turcia, in fata tuturor amenintarilor”, a spus Jens Stoltenberg.

author avatar
Tudor Borcea
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger