AcasăNewsArmata rusa acuza Washingtonul ca acopera traficul cu petrol al ISIS catre...

Armata rusa acuza Washingtonul ca acopera traficul cu petrol al ISIS catre Turcia

Rusii si americanii se bat si in explicatii privind finantarea teroristilor

Armata rusa a acuzat, sambata, SUA ca ”acopera” traficul cu petrol catre Turcia din zonele controlate de Daesh in Siria, dupa ce Washington a estimat ”insignifiante” cantitatile de petrol in cauza.

Rusii si americanii se bat si in explicatii privind finantarea teroristilor

”In momentul cand oficiali americani declara ca nu vad cum petrolul teroristilor este transportat in Turcia prin contrabanda, aceasta nu mai este doar minciuna, ci o actiune voluntara de a acoperi aceste acte”, a comunicat ministerul rus al Apararii pe pagina Facebook a institutiei, relateaza RTBF. ”In ultima vreme, declaratiile Pentagonului si ale Departamentului de Stat apartin unui teatru al absurdului”, se arata in comunicat, in care Washington este sfatuit ”sa consulte marterialele video luate de drone care, de altfel, sunt in ultima vreme de trei ori mai numeroase ca inainte la frontiera turco-siriana si deasupra zonelor petrolifere”.

SUA: Contrabanda e subtire…

Dupa ce Turcia a doborat un bombardier rusesc in 24 noiembrie, la frontiera cu Siria, Rusia acuza Ankara ca profita de contrabanda cu petrolul furat de jihadistii Daesh. Saptamana trecuta, Moscova a prezentat mai multe materiale foto si video pe care le considera dovezi ale acestui trafic cu petrol, acuzandu-l personal de implicare pe presedintele Turciei, Recep Erdogan impreuna cu familia sa. Vineri, oficiali americani au recunoscut ca ”mici cantitati de petrol” trec prin frontiera turco-siriana in camioane cisterna, dar nu in proportiile care ar putea alarma Washingtonul. ”Cantitatea de petrol introdusa prin contrabanda in Turcia este extrem de scazuta, ea a si scazut in timp si este insignifianta in privinta volumului, inclusiv in privinta volumului veniturilor realizate din aceasta contrabanda”, a declarat Amos Hochstein, coordonator pe probleme de energie din cadrul Departamentului de Stat american. Oficialii americani au declarat ca bombardamentele Coalitiei in Siria si in Irak au afectat considerabil infrastructurile petroliere controlate de jihadisti, precizand ca petrolul extras si controlat de ISIS este in mare majoritate utilizat in Siria. Contrabanda cu produse petroliere este una din principalele surse de venit ale organizatiei sunite, care castiga 1,5 milioane de dolari zilnic de pe urma acesteia.

Daesh are probleme financiare si taie din salarii

Recucerirea teritoriilor controlate de ISIS de catre fortele guvernamentale din Irak si din Siria a redus sursele de finantare ale gruparii teroriste, care a fost nevoita sa creasca impozitele catre populatiile din zonele controlate si sa taie din soldele combatantilor, informeaza Sputnik, citand din Washington Post, indicand ca banii proveniti din furturi si extorcari nu sunt o sursa stabila de venit. Potrivit unor observatori, Daesh a redus solda lunara acombatantilor de la 400 la 300 de dolari.

Assad: Raidurile britanice  in Siria sunt ilegale si sustin terorismul

Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat, ieri, intr-un interviu pentru Sunday Times, ca raidurile britanice incepute de saptamana trecuta in Siria sunt ”ilegale” si o sa reprezinte o ”sustinere a terorismului”, noteaza AFP. Elogiind interventia Rusiei in Siria, Assad a mai adaugat ca Occidentul nu va putea invinge ISIS numai prin raiduri aeriene, fara o cooperare cu trupe la sol si fara ”aprobarea poporului si guvernului”.

Aviatia franceza a ramas fara bombe

Dupa ce Franta a marit numarul bombardamentelor contra ISIS in Siria si in Irak, aceasta a dus la un neasteptat deficit de munitie, informeaza metronews. Potrivit unor informatii din presa franceza, Ministerul Apararii a facut o comanda de urgenta catre SUA pentru a reechilibra stocul de ”cateva sute de bombe cu sistem de ghidaj GBU”. Potrivit Le Monde, raidurile aviatiei franceze in Siria si in Irak au devenit ”cotidiene”. Saptamana trecuta, un bilant oficial indica 2.500 de decolari.

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger