AcasăNewsArmata rusa a devenit mai puternica decat toate armatele UE la un...

Armata rusa a devenit mai puternica decat toate armatele UE la un loc

Reforma militara orchestrata de Vladimir Putin a dotat Federatia Rusa cu noi capacitati de lupta, superioare celor a tarilor UE, starnind ingrijorare peste ocean.

Sub conducerea lui Vladimir Putin, tara a facut cea mai rapida modernizare a fortelor armate dupa 1930

Rusia desfasoara raiduri cu avioane ultramoderne in Siria, face manevre regulate cu bombardiere strategice si, la intervaluri de cateva saptamani, verificari surpriza cu privire la disponibilitatea operationala a fortelor sale armate, ceea ce incita Statele Unite sa ”sune alarma”, informeaza saptamanalul german Der Spiegel. ”Rusia si-a schimbat in mod radical starea armatei sale. Chiar daca prioritatea s-a axat pe modernizarea fortelor sale nucleare, Moscova este in top si cu privire la armele conventionale, indica Der Spiegel. Seful armatei americane in Europa, general locotenentul Ben Hodges, estimeaza ca ”preocuparea principala” a Statelor Unite graviteaza in jurul sistemelor rusesti care permit blocarea accesului unui inamic superior tehnologic la instalatiile sale de importanta strategica, in special daca este vorba de sisteme de aparare aeriana si sisteme de aparare antiracheta. Potrivit generalului american, in caz de conflict, Rusia ar putea crea zone care vor fi inaccesibile fortelor NATO. Astfel, spre exemplu complexul rusesc ”Bastion” este capabil sa scufunde nave ale Aliantei la scurt timp dupa trecerea lor prin stramtoarea Bosfor.

Expertii rusi confirma temerile occidentalilor

Temerile militarilor straini sunt in egala masura alimentate de concluziile, deloc linistitoare, ale expertilor militari rusi. In ultimii ani, Rusia a modernizat de-o maniera impresionanta fortele sale armate, a indicat Vasili Kaskin, expert al Centrului de analiza a strategiilor si tehnologiilor de la Moscova (CAST), informeaza Sputnik. In plus, este planificata modernizarea a 70% din armele rusesti ale fortelor terestre, pana in anul 2020. Potrivit lui Kaskin, armata rusa a devenit, probabil, ”mai puternica decat toate armatele Uniunii Europene la un loc”. Chiar daca este dificil de rivalizat cu Statele Unite, Rusia acorda o atentie speciala fortelor de disuasiune nucleara, a caror modernizare este ”in plina expansiune”, a precizat Vasili Kaskin. La jumatatea acestei luni, centrul de analiza ”Consiliul european pentru relatii externe” a prezentat rezultatele unui studiu asupra reformei militare realizate in Rusia. Concluzia: sub conducerea lui Vladimir Putin, tara a facut cea mai rapida modernizare a fortelor armate dupa 1930. Ieri, Comandamentul fortelor strategice rusesti a anuntat testul, rezultat cu ”un succes total”, unei rachete balistice intercontinentale Iars (SS-27 mod 2, cod NATO). Racheta a fost lansata din poligonul Plesetk, in nord-vestul tarii, si a atins o tinta din Peninsula Kamceatka (extremul Orient rus).

author avatar
Tudor Borcea
2.489 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger