AcasăNewsArmata europeana, o utopie a lui Macron

Armata europeana, o utopie a lui Macron

Trump l-a dascalit iar pe Macron: Inainte sa vina americanii, ati invatat germana la Paris

”Nu vom proteja europenii daca nu vom decide sa avem o adevarata armata europeana impotriva Rusiei”, declara presedintele Frantei. O idee deloc impartasita de specialistii militari francezi si ironizata a doua oara de Donald Trump.

Trump l a dascalit iar pe Macron Inainte sa vina americanii ati invatat germana la Paris

Arnaud Danjean, eurodeputat Les Republicains  caruia Macron i-a comandat  „revizuirea strategica a securitatii si apararii nationale”, avertizeaza cu privire la aceasta himera. ”O prima problema este de ordin politic si filosofic. O armata lupta pentru a apara valori, o institutie. Or, nu am gasit nimic mai bun decat natiunea, in acest caz. Aceasta armata europeana va fi in serviciu caruia? Care este lantul politic de comanda? Vom crea o comisie apatrida la Bruxelles, cum caricaturizau britanicii, pentru a decide sa angajam vietile soldatilor?”. Fostul sef al statului major al armatei franceze, generalul de Villiers, prevenea anterior: ”Daca armata europeana consta in alaturarea fortelor, combinarea lor si transformarea lor in unitati de lupta la ordinele unui stat major  ipotetic de la Bruxelles, va spun: Imposibil!”

Cine-si asuma sicriele?

Jean-Cristophe Lagarde, presedintele partidului  Uniunea Democratilor si Independentilor, considera ca infiintarea unei armate europene este ”imposibila pentru ca ii lipsesc doua premise”. Pentru ca o armata sa fie legitima, trebuie  inainte „definite  obiectivele politicii externe si a intereselor vitale pentru a fi protejate”, a estimat Lagarde. „Dar, mai ales, este nevoie de un lider care sa decida angajamentul trupelor”, spune presedintele UDI, care face parte din reprezentantii Frantei in Adunarea parlamentara a NATO, la fel ca si Arnaud Danjean. ”Nu vom putea consulta 27 de sefi de stat si de guvern atunci cand este nevoie de masuri urgente. Si trebuie sa existe si un lider care sa isi asume intoarcerea in tara a sicrielor revenirea sicriilor. Cine isi va asuma pretul sangelui? ”, a declarat Lagarde.

Forte fara mandat

„O alta  problema, mai tehnica, tine de regulile angajamentului in lupta”,  observa Arnaud Danjean. ”Pe ce model sa construim o posibila armata europeana ? Pe modelul german sau pe modelul francez?”.  In Germania, forta este folosita numai cu consimtamantul Bundestag-ului. In Franta, exista modelul unic al unui sef de stat, care este si sef al fortelor armate si care  decide sa lanseze trupele in razboi. Daca ar exista o armata europeana, ea ar fi construita doar pe un compromis care ar fi acela al unei armate ce asigura o simpla mentinere a pacii, cu un mandat foarte precaut ce presupune numeroase restrictii: exact cazul actualelor Casti Albastre ale ONU.Adica un mandat care nu este executiv in acest caz. Acest tip de armata nu are niciodata un mandat de lupta.

Trump: plateste la NATO  mai bine

Presedintele american l-a ironizat ieri pe Macron, la cateva zile dupa ce a estimat ”jignitoare” propunerea omologului francez de a crea o armata europeana.”Emmanuel Macron a sugerat sa-si creeze propria lor armata pentru a apara Europa de Statele Unite, China si Rusia. Dar Germania a fost in Primul si al Doilea Razboi Mondial”, a scris el pe Twitter , la doua zile dupa ce s-a intors din Paris unde a participat la comemorarea centenarului armistitiului primului Razboi Mondial. ”Ce s-a intamplat in Franta? Ei incepusera sa invete limba germana in Paris, inainte ca Statele Unite sa soseasca „, a continuat Trump ironic, referindu-se la ocupatia germana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. „Platiti pentru NATO sau nu”, a conchis liderul de la Washington.

author avatar
Tudor Borcea
128 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai Europa are cea mai mare armata în NATO. În afara de America și Canada toți is ioropeni. O noua armata e o armata prolix. Europa are datoria sa construiască o armata de 100 ✈️ și 100? pt stins focul. ?Bănci de sânge. ?Spitale de chirurgie de front și spitale de arși. Forte speciale de cautat sub dărâmături. Sa investească în metode de vindecare și recuperare rapida etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger