Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Arhiepiscopul Tomisului ajunge in instanta

Arhiepiscopul Tomisului ajunge in instanta

Autor:

Ziua de vineri aduce o premiera, practic, pentru Biserica Ortodoxa Romana, in sensul in care s-a aflat ca un inalt prelat a fost trimis in judecata.

 

teod 350x223 Arhiepiscopul Tomisului ajunge in instantaEste vorba despre Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, despre care s-a aflat – dupa ce a fost vazut in cateva randuri prezentandu-se la politie, conform dispozitiilor controlului judiciar sub care e cercetat, insotit de un adevarat sobor -ca va ajunge in fata magistratilor Curtii de Apel Constanta, dupa ce procurorii DNA au trimis in instanta dosarul in care este acuzat, impreuna cu alte persoane, de fapte de coruptie.

Trebuie spus ca in dreptul numelui inaltului prelat sta doar acuzatia de “folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata”, o data ce procurorii au anuntat – intr-un comunicat de presa – faptul ca “fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei”.

In cauza de fata vor ajunge in fata instantei alte patru persoane, in calitate de mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, acuzati de anchetatorii DNA de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, precum si un alt mandatar al institutiei, cercetat insa pentru tentativa la fapta mentionata anterior.

Redam in cele ce urmeaza, integral, mentiunile facute de procurori, in rechizitoriu:

“In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene.

In documentele prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 184.610,27 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!