Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Arabia Saudita isi face program nuclear civil

Arabia Saudita isi face program nuclear civil

Autor:

Inaintea unei importante vizite la Washington a printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman, guvernul a aprobat oficial politica nationala cu privire la programul de energie atomica.

 

sauditi 720x479 Arabia Saudita isi face program nuclear civil

Ultradependent de petrol, regatul saudit isi va dinamiza aprovizionarea energetica din surse nucleare, solare, eoliene si geotermale

Intentiile regatului sunt legate de constructia unor prime 16 reactoare nucleare in cursul viitoarelor decenii, potrivit responsabililor sauditi care citeaza un cost total de 80 de miliarde de dolari. Pentru Arabia Saudita, care incearca sa-si reduca dependenta de petrol, obiectivul este producerea a 17,6 gigawati pana in 2040. Luna viitoare, Riad-ul va preselectiona doua sau trei companii internationale din cinci grupuri originare din Franta, Rusia, China, SUA si Coreea de Sud iar numele constructorului care va face primele doua reactoare va fi cunoscut in decembrie. Pe de alta parte, ar fi deja in carti compania americana Westinghouse Electric Corporation. In timp ce SUA arata cu degetul Iranul, marele rival al sauditilor, si programu sau nuclear, Arabia Saudita s-a angajat sa ”limiteze toate activitatile atomice la scopuri pacifiste in cadrul si potrivit drepturilor definite de tratatele internationale” si a promis ”transparenta si securitate” a instalatiilor sale nucleare. Miza energetica este mare pentru Arabia Saudita, tara cu 32 de milioane de locuitori, unde consumul de energie electrica creste cu peste 5% pe an si se va dubla in viitorii 15 ani. Regatul foloseste la ora actuala petrol si gaz pentru a produce electricitate si a desara apa, consumand 3,4 milioane de barili de petrol brut pe zi.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!