AcasăNewsApple si Google, scandal din cauza nevestelor

Apple si Google, scandal din cauza nevestelor

Barbatii sauditi folosesc “Predicatorul” ca sa-si urmareasca sotiile

Organizatiile pentru drepturile omului  ii someaza  pe cei doi giganti ai internetului sa elimine o aplicatie care le permite barbatilor din Arabia Saudita sa-si urmareasca sotiile.

Barbatii sauditi folosesc Predicatorul ca sa si urmareasca sotiile

Aplicatia Absher  le este pusa la dispozitie chiar de guvernul saudit, din 2015, pe dispozitivele cu sistemele iOS si din 2016 pentru Android. Barbatii introduc datele din documentele femeilor din familie si le pot limita posibilitatea de a calatori fara permisiunea lor. Acest lucru este in perfect acord cu legea din regat, potrivit careia femeile sunt sub tutela sotului sau tatalui. Pe langa asta, aplicatia mai este folosita pentru plata amenzilor sau reinnoirea permiselor de conducere.
Un senator american democrat, Ron Wyden, a facut un pas in plus, adresandu-le lui Tim Cook si lui Sundar Pichai (CEO-ul Google) o scrisoare deschisa in care le cere stergerea aplicatiei periculoase, fiind de parere ca aceasta faciliteaza abuzul. In Arabia Saudita, femeile nu au voie sa calatoreasca fara permisiunea tutorelui lor barbat, care de obicei este sotul sau tatal lor. Fara aprobarea acestuia, femeile nu numai ca nu pot calatori, insa nu se pot nici angaja sau casatori. Conform The Verge, aplicatia are peste 11 milioane de utilizatori. Apple a anuntat ca va investiga problema si a cerut dezvoltatorilor sa nu utilizeze in acest mod magazinul de sau de aplicatii.

author avatar
Andrei Coman
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger