Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Apa de fite, contaminata cu plastic

Apa de fite, contaminata cu plastic

Autor:

Apa imbuteliata de catre marile marci de profil din lume contine minuscule particule de plastic ale caror pericole pentru sanatate nu sunt inca pe deplin cunoscute, potrivit unui studiu stiintific.

 

apa 720x404 Apa de fite, contaminata cu plastic

Recipientele din polietilena tereftalat, mai pe scurt PET-urile, nu sunt prietenoase nici cu mediul, nici cu omul, se vede treaba

Experti au testat apa din 250 de recipiente din plastic in noua tari (Brazilia, China, SUA, India, Indonezia, Kenya, Liban, Mexic, Thailanda) sub coordonatea lui Sherri Mason, profesoara la Universitatea de stat Fredonia din New York, potrivit unui rezumat al unui studiu publicat pe platforma Orb Media. Particule de plastic au fost gasite in nu mai putin de 93% din esantioane de apa imbuteliata de marci precum Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrino, Aqua, Aquafina sau Dasani. Este vorba in special de polipropilena, nylon si politereftalat de etilena (PET). In medie, cercetatorii au gasit in fiecare litru de apa 10,4 particule avand o talie de ordinul a 100 microni (0,10 milimetri). apa1 720x481 Apa de fite, contaminata cu plasticParticulele de talie mai redusa au fost mult mai numeroase: autorii studiului au gasit 314, 6 de astfel de particule/litru de apa, in medie. ”Cred ca aceasta este legat de procesul de imbuteliere. “Cred ca provine din procesul de imbuteliere, cred ca cea mai mare parte a plasticului vine din sticla, din dop, din procesul de imbuteliere industriala”, a explicat Sherri Mason

Dar si la sticla de sticla…

Pe de alta parte, subliniaza studiul, si apa imbuteliata in recipiente de sticla contine microplastice. Gradul de risc care-l pun aceste particule pentru sanatatea umana este inca necunoscut. ”Exista o legatura cu anumite tipuri de cancer, cu diminuarea cantitatii de spermatozoizi sau cu cresterea frecventei anumitor boli precum tulburarea de deficit de atentie sau autismul”, a declarat profesoara Sherri Mason. Potrivit ei, este stabilit ca aceste diferite afectiuni au legatura cu prezenta produselor chimice de sinteza in mediul inconjurator. ”Stim ca plasticul ofera o cale acestor substante sa intre in corpul nostru”, a explicat cercetatoarea.

Apa de la robinet, cea mai sigura

Un studiu precedent publicat de Orb Media a demonstrat ca particule de plastic sunt egal prezente si in apa de la robinet, dar in cantitati mult mai mici. ”Apa de la robinet, in general, este mult mai sigura ca apa imbuteliata”, afirma Sherri Mason. Studiul condus de cercetatoarea americana a fost realizat pe o durata de trei luni, cu ajutorul unei tehnici dezvoltata de Scoala de chimie a Universitatii East Anglia (Marea Britanie) care permite vizionarea microparticulelor din plastic cu ajutorul unui colorant luminescent. ”Am fost solicitati pentru a controla rezultatele si metodologia de-o maniera independenta, pentru a ne asigura ca studiul este solid si credibil”, a declarat Andrew Mayes, cercetator la East Anglia, care a adaugat ca ”rezultatele sunt coerente”. Jacqueline Savitz, responsabil pentru America de Nord al ONG-ului Oceana care lupta impotriva poluari oceanelor, a estimat ca acest studiu aduce inca un motiv in plus pentru limitarea productiei de recipiente de plastic pentru imbutelierea apei. ”Este mai urgent ca niciodata sa actionam astfel incat sticlele de plastic pentru apa sa devina un subiect apartinand trecutului”, a declarat Savitz.


1 Comentariu la Apa de fite, contaminata cu plastic

  1. cobe

    Asa este,apa de la robinet este cea mai sigura metoda de sinucidere pentru ca aceasta apa contine pe langa microparticule de plastic si particule de rahat,ageti,metale grele etc.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 16-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!