AcasăNewsAntiromanul Iohannis

Antiromanul Iohannis

Politica externa a presedintelui a insemnat doar respectarea traseului impus de Germania

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat vizita in Romania. Cu exceptia lui Klaus Iohannis, care nu intelege din politica externa a Romaniei decat ce ii susura la ureche sau ii ordona Merkel, nu s-a revoltat nimeni. Gresesc, au mai fost nervosi si acolitii angajati in politica precum ospatarii vara, pe Litoral. Sezonieri liberali, sezonieri la Ciresica lui Basescu, sezonieri la taiteii Julien ai lui Ciolos sau la musacaua userista. Si nici astia toti, pentru ca erau prinsi cu iluzia castigarii alegerilor europarlamentare. Profitand insa de bulibaseala, Iohannis s-a gandit ca e momentul sa mai marcheze un punct in dauna partidului lui Liviu Dragnea si a guvernului condus de Viorica Dancila.

Politica externa a presedintelui a insemnat doar respectarea traseului impus de Germania

Abdullah al II-lea al Iordaniei ar fi venit in vizita la Iohannis, dar anuntul premierului Dancila privind relocarea Ambasadei Romaniei de la Tel-Aviv la Ierusalim i-a taiat elanul. Un prilej numai bun de a da apa la moara Cotrocenilor si lingailor liberali.

De acord cu orice

Viorica Dancila a explicat cat se poate de clar ca mutarea sediului diplomatic din Israel nu se va face pentru ca asa vrea ea sau pocnind din degete, ci numai dupa consultarea tuturor factorilor implicati intr-o asemenea operatiune. Se iau in calcul avantajele, dezavantajele si efectele. Din toate astea, Iohannis a inteles ca PSD iar trece peste vointa lui si il nesocoteste. A invocat insa motive abracadabrante, plecand de la Constitutie si terminand cu el e cel care hotaraste. N-a recunoscut niciodata ca depune toate diligentele ca relocarea sa nu se produca, e prea las ca sa confirme ca politica externa a Romaniei nu o face el. Nu are chiar atat de multa tarie incat sa-si recunoasca rolul de marioneta in slujba altor puteri.

Ultima intalnire dintre Netanyahu si Viorica Dancila i a ramas in gat lui Iohannis

E prea slab cu duhul ca sa accepte, fie si in particular, ca pentru asta a fost preferat de puterile europene, pentru „talentul” de a fi de acord cu orice i se cere.

Piua-ntai la scandal

Relatam acum cateva zile, citand din „The Jerusalem Post”, ca Angela Merkel i-a solicitat, in urma cu un an, sa respinga orice demers prin care Ambasada Romaniei sa fie mutata la Ierusalim. Fara explicatii. L-a auzit cineva comentand acest lucru? E adevarat, politica presupune mai mult ascunzisuri decat adevaruri asumate, dar aici este vorba de situatia propriei tari. E de presupus ca ar trebui sa o reprezinte. Cum? Pastrand o tacere absoluta despre lucruri care, in mod firesc, ne privesc pe toti? Nu stiu ce fel de politica favorabila Romaniei duce Iohannis, in conditiile in care ascunde lucruri elementare, iar romanii trebuie sa le afle din alte surse. In schimb, cand e vorba de vreun ghiont tras partidului lui Dragnea sau premierului, e primul care iese in fata si sare la scandal.

Cu coiful peste ochi

Iohannis declara, asadar, ca Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat vizita ca urmare a anuntului facut de Viorica Dancila. A avut insa vreun dialog particular cu acesta, in care sa-i explice evolutia politica in acest colt de lume? Un dialog in care sa-i sugereze ca situatia nu este iremediabila? N-am auzit sa fi avut vreunul.

Angela Merkel nu accepta sa fie contrazisa

Am auzit, in schimb, corul de latrai care a hamait ca Dancila distruge foarte multi ani de munca ai diplomatiei romanesti. Ma intreb cum de o fi reusit Ceausescu sa aiba relatii si cu evreii, si cu lumea araba, fara a ajunge la asemenea momente tensionate? Prin diplomatie, in mod sigur, capitol de care Iohannis se vede ca este complet strain. In loc sa profite deopotriva de aroganta romana si de linguseala bizantina de la portile Orientului – am mai spus asta candva – Iohannis a preferat armura teutona si nu mai vede in ce hal ii schioapata calul. Si nu mai vede pentru ca i-a cazut coiful peste ochi, iar Merkel nu era pe aproape ca sa i-l ridice.

Ascuns sub poalele Coanei Merkel

In loc sa vina in sprijinul Vioricai Dancila, sustinandu-i demersurile, Klaus Iohannis s-a repezit sa o ia la palme, acuzand-o de alterarea serioasa a relatiilor diplomatice. Cate a facut Iohannis pentru diplomatia romana? In ce fel a negociat interesele Romaniei in mandatul care i se incheie in toamna? Ce fel de diplomatie a aplicat sau a dezvoltat? Cea a statului cu capul plecat in fata puterilor europene? Ungaria, Polonia, Cehia si mai nou Italia bat cu pumnul in masa, fara retinere. Iohannis, in schimb, nu cere nimic pentru Romania. Prefera discursurile despre intarirea Uniunii Europene, vorbind despre unitate si despre valorile ei si insinuandu-se intr-un fel de lider mai presus decat liderii insisi. Cand ti se ofera ocazia de a face pasi mari si repezi spre un alt orizont de dezvoltare – ma refer la axa SUA-Israel – iar tu plangi in poalele Coanei Merkel, se numeste oricum, numai atitudine pro romaneasca nu. Dorinta de a satisface interesele Germaniei este evidenta. Insa interesele Romaniei cand le-o satisface Iohannis?

author avatar
Valentin Boeru
2.714 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger