AcasăNewsAntibioticele ameninta omenirea

Antibioticele ameninta omenirea

Omenirea inghite fara discernamant zeci de miliarde de pastile zilnic, dozele uriase reducand efectul medicamentelor

Intre anii 2000 si 2015, consumul mondial de antibiotice a crescut cu 65%, Romania fiind una din tarile ”campioane” la acest capitol. In tarile cu venituri scazute si medii, bolnavii le mananca pe paine. Dar specialistii sunt ingrijorati de acest supraconsum.

Omenirea inghite fara discernamant zeci de miliarde de pastile zilnic dozele uriase reducand efectul medicamentelor

”Rezistenta la antibiotice, antrenata de consumul lor, este o amenintare crescuta pentru sanatatea mondiala”, avertizeaza un studiu publicat saptamana aceasta de revista americana ”Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). ”Consumul global total de antibiotice in 2015 era estimat la 42,3 miliarde de doze zilnice specificate”, arata PNAS. In 76 de tari studiate, absorbtia de antibiotice a crescut de la 21,1 miliarde de doze zilnice, in 2000,  la 34,8 miliarde in 2015. Corelat cu cresterea PIB al lor, nivelul consumului de antibiotice a crescut in special in tarile cu venit mediu sau scazut (LMIC): +114% in 16 ani, pentru a atinge 24,5 miliarde de doze specifice zilnic.

Rezistenta la bacterii

Pentru Eili Klein, cercetator la Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, si unul din autorii studiului, aceasta crestere semnifica ”un mai bun acces la medicamente necesare in tarile unde exista multe maladii care pot fi tratate eficient cu antibiotice”. Dar specialistul avertizeaza: ”In timp ce din ce in ce mai multe tari au acces la aceste medicamente, ratele de consum vor creste ceea ce va conduce si la cresterea rezistentei la aceste antibiotice”. Or, aceasta rezistenta bacteriana este responsabila de 700.000 de morti pe an in intreaga lume, potrivit unui grup de experti internationali infiintat in 2014, in Marea Britanie.

Cresteri de 77%

Consumul de antibiotice este mai redus in tarile cu venituri ridicate, cu 10, 3 miliarde de doze zilnice. Intre 2000 si 2015, cresterea nu a fost decit de 6%. Rata consumului la 1.000 de locuitori pe an ramane  mai mare in tarile cu venituri ridicate. Dar in 16 ani aceasta rata a crescut cu 77% pentru tarile cu venituri medii si cele cu venituri mici, in timp ce pentru tarile bogate a scazut cu 4%. Unele tari cu venituri mici sau medii au depasit rata de consum a tarilor bogate. In 2015, Turcia, Romania, Tunisia si Algeria faceau parte din sase tari cu rata cea mai ridicata de consum de antibiotice, in timp ce in 2000 primele cinci astfel de tari apartineau categoriei celor cu venituri ridicate. Alt exemplu: in 16 ani consumul de antibiotice s-a dublat in India, a crescut cu 79% in China si cu 65% in Pakistan. Aceste trei tari sunt cei mai mari utilizatori de antibiotice dintre tarile cu venit scazut sau mediu. Din contra, cresterea consumului nu a fost decat marginala in cele trei tari lideri in consumul de antibiotice dintre tarile bogate: SUA, Franta si Italia, subliniaza studiul. Millioane de decese pe an Cercetatorii suna alarma pentru viitor: „Proiectiile privind consumul global de antibiotice in 2030, presupunand ca nu se schimba politica, sunt cu pana la 200% mai mari decat dozele zilnice de 42 miliarde determinate in 2015”. ”Eliminarea acestor utilizari inutile (a antibioticelor) ar trebui sa fie o prima etapa si o prioritate pentru fiecare tara”, a estimat Eili Klein. 30% din utilizarea antibioticelor in tarile cu venituri ridicate este inadecvata „, afirma specialistul, adaugand ca utilizarea considerabila de antibiotice in unele tari cu venituri medii sau scazute sugereaza, de asemenea, ca acestea sunt folosite necorespunzator. Rezistenta la antibiotice ar putea cauza zece milioane de decese pe an, pana in 2050, potrivit unor recente studii britanice.

author avatar
Tudor Borcea
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger