AcasăNewsAnti ISIS: NATO participa dar nu se baga

Anti ISIS: NATO participa dar nu se baga

Aliații au mari așteptări de la Trump

Alianta Nord Atlantica se va alatura Coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste, a anuntat ieri secretarul general Jens Stoltenberg, inaintea summit-ului de la Bruxelles, unde participa in premiera si Donald Trump.

Aliatii au mari<br >asteptări<br >de la Trump

Aceasta decizie, ceruta de multa vreme de SUA (care conduc coalitia anti ISIS) ”va trimite un  puternic mesaj politic de unitate in lupta antitero”, a asigurat Stoltenberg. Dar ”aceasta nu inseamna ca NATO se va angaja in operatiuni de lupta”, a subliniat el. Dar atunci ce face, in afara ca s-au  intalnit ieri pentru ceremonia inaugurarii noului sediu NATO? Vor adopta ”un plan de actiune” care comporta un catalog de masuri pentru intensificarea luptei teroriste, impinsi de la spate de Trump, care tot a repetat ca NATO e ”depasita” pentru ca nu se ocupa suficient de mult, in opinia sa, de aceasta chestiune.

Fiecare din cele 28 de tari ale Aliantei este insa deja membru cu titlu individual al Coalitiei antitero. Ca membru deplin al Coalitiei, NATO va beneficia ”de o platforma mai buna pentru a se coordona cu Coalitia”, a informat Stoltenberg, care a precizat ca Alianta va spori orele de zbor ale avioanelor- radar Awacs deasupra Turciei, care vor supraveghea activitatea aeriana  din vecinii Siria si Irak. O noua celula dedicata partajarii informatiilor cu privire la retelele teroriste, in special cu privire la combatantii jihadisti straini, va fi infiintata la cartierul general al Aliantei.

Dar 1,1 miliarde pentru noul sediu,  au

Gurile rele spun că<br >noul cartier general<br >aduce cu sigla SS

Presedintele american, care a fost intampinat la Bruxelles inca de miercuri cu proteste ( valabil si pentru Recep Erdogan)  a inaugurat noul sediu al Aliantei, care insa va fi ocupat incepand cu decembrie. Enorma cladire (250.000 mp, 70.000 mp de geamuri, fatada rezistenta la explozii, 1000 de camere de supraveghere) a fost subiect de polemica datorita costurilor enorme (1,1 miliarde de euro, la final). Simbolic, Angela Merkel si Trump au dezvaluit bucati din Zidul Berlinului si din World Trade Center, la inaugurarea noii cladiri gri a carei forma evoca doua maini, legatura transatlantica. Trumnp l-a primit , ieri, la ambasada SUA din Bruxelles, si pe Emmanuel Macron, o prima intalnire intre cei doi, felicitandu-l pentru ”formidabila sa victorie”.

Spinoasa chestiune a cheltuielilor

Aliatii, in special cei europeni, par vizibil pregatiti sa faca dovada unei bunavointe fata de subiecte precum cheltuielile tarilor Aliantei, atat de invocate de Trump. Numai cinci tari NATO ating la ora actuala obiectivul de a-si consacra 2% din PIB pentru aparare. In schimb, ca noutate, altele s-au declarat pregatite sa faca rapoarte anuale pentru a detalia cum preconizeaza sa ajunga la acest procent, demers deja calificat de unii drept ”concesii” facute presedintelui american. In schimb, aliatii asteapta de la Donald Trump sa confirme angajamentul neconditionat al Statelor Unite in respectarea clauzei de aparare colectiva, in caz de agresiune contra uneia din tarile NATO. Or, cu privire la acest subiect esential, noul locatar de la Casa Alba a lasat, cel putin pana ieri, sa planeze dubii.

Primele Doamne s-au dus la muzeu

Nevestele liderilor au admirat tablourile lui Magritte

Melania Trump, Brigitte Macron, Emine Erdogan si alte simandicoase sotii sau partenere ale liderilor UE si-au lasat barbatii si au iesit, ieri dupa amiaza,  in Bruxelles, mai exact la muzeul Magritte. Sosirea Melaniei a dezamagit pentru ca o masina a delegatiei americane a ascuns-o pe First Lady de public. Michel Draguet, directorul Muzeelor Regale de Arte frumoase ale Belgiei, organizatorul vizitei, a declarat ca evenimentul va oferi o ”deschidere mondiala asupra identitatii culturale belgiene”. Dupa ce au privit picturile suprarealiste ale lui Rene Magritte, doamnele, mai putin Melania Trump, au vizitat celebrul atelier de marochinarie de lux Delvaux. Melania le-a reintalnit apoi intr-o alta vizita, la Serele Regale din Laeken.

author avatar
Tudor Borcea
646 afisari

2 COMENTARII

  1. ,, Vor adopta ”un plan de actiune” care comporta un catalog de masuri pentru intensificarea luptei teroriste… ” Luptei teroriste?!?! Puschea pe limbā-ti! N-ar fi mai binisor ANTI-teroriste? Mã, Borcea… Mã, bãiatule… :)))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger