AcasăNewsANPC, toate tunurile pe hypermarketuri

ANPC, toate tunurile pe hypermarketuri

Mai intai, s-au dat la bancheri, considerati prea hrapareti pentru zilele pe care le traim. Acum, Statul roman isi arata coltii si in fata hypermarketurilor. E un razboi declarat vampirilor din economie si cand folosesc acest termen am in vedere colosii din retail obisnuiti sa raporteze un profit jenant pentru cifra de afaceri declarata. Deocamdata, autoritatile nu au curaj sa lucreze la impozitarea asa cum trebuie a gigantilor din piata, insa a gasit o solutie pentru a mai stoarce „maruntis” – amenzi mai aproape de realitate, de ordinul sutelor de mii de euro, daca nu chiar al milioanelor!

Protectia Consumatorului vrea sa impuna amenzi in functie de cifra de afaceri

Protectia Consumatorului este o institutie care a ajuns sa nu mai sperie pe nimeni. Trecem peste derapajele petrecute asta-vara in Constanta, unele care au socat o tara intreaga, dar vedem ca s-a ajuns acolo incat un control al ANPC sa nu mai ingrijoreze pe nimeni. Hypermarketuri cu probleme au tot fost (Facebook-ul da pe dinafara de filmulete cu gandaci si soareci printre rafturi), hypermarketuri amendate de inspectori am vazut, dar hypermarketuri care sa remedieze neregulile descoperite, canci! Asta fiindca, de cele mai multe ori, managerii magazinelor prefera sa semneze o amenda de 1000, 2000 de lei si se mai si declara bucurosi ca scapa atat de ieftin.

Un recent proiect de ordonanta elaborat de ANPC zguduie piata de retail. Autoritatea vrea sa impuna amenzi in functie de cifra de afaceri, ceea ce duce la anularea blandelor pedepse financiare din prezent (amenzi intre 2000 si 100.000 de lei).

Marius Pirvu, presedintele ANPC, a explicat cu ce probleme se confrunta institutia pe care o conduce: „Am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu amendam. Dar, in momentul de fata, sunt agenti economici – si o spun cu tarie! – care ne rad in fata cand venim in control si ne zic direct «Scrieti ce vreti in procesul verbal, ca valoarea amenzii oricum nu conteaza». Adica, amendam un hypermarket cu 1.000 de lei, va dati seama ce afectat este! (…) Cred ca vom gasi solutiile legale in zona de amenzi contraventionale. Asa cum in alte zone se aplica amenzi la cifra de afaceri, asa si la articolele de lege care pun in pericol sanatatea populatiei sa poata fi aplicata amenda la cifra de afaceri”.

Produse expirate sau etichetate incorect

Una dintre cele mai dese nereguli constatate de inspectorii ANPC vizeaza produsele expirate comercializate. Practica este des intalnita mai cu seama la marile hypermarketuri, care nu tin cont ca, in felul acesta, pun in pericol sanatatea consumatorilor. Intr-o tara cu legi clare si organe de control serioase, sanctiunile ar fi mers pana la inchiderea magazinului, iar mass-media nu s-ar feri sa vorbeasca despre un atentat la sanatatea cetatenilor.

Romania, in schimb, abia se chinuie sa introduca amenzi de pana la 2% din cifra de afaceri a marilor lanturi comerciale. Mai mult, conform unui punct stipulat in ordonanta, daca se demonstreaza ca „vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau a mai multor persoane” s-a produs din vina magazinului, ANPC poate institui amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Amenda din cifra de afaceri elimina riscul unor situatii de genul celor intalnite in alte sectoare din economie, unde exista companii uriase care raporteaza profit minim. Chiar si asa, avem si in retail cazuri de firme care au declarat venituri de doar cateva milioane de euro, asta fiind majoritatea alege sa externalizeze mare parte din incasari.

author avatar
Nicholas Cezar
1.037 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger