AcasăNewsAnkara acuza Rusia de purificare etnica in Siria

Ankara acuza Rusia de purificare etnica in Siria

Premierul Ahmet Davutoglu spune ca doar jihadistii profita de actiunile Rusiei in Siria

Criza dintre Ankara si Moscova se prelungeste. Miercuri, premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat direct Rusia de tentative de ”purificare etnica” in nord-vestul Siriei. ”Lupta lor nu este impotriva Daesh”, a spus Davutoglu.

Premierul Ahmet Davutoglu spune ca doar jihadistii profita de actiunile Rusiei in Siria

”Rusii „vor sa expulzeze, vor sa purifice etnic aceasta regiune pentru a-si proteja bazele lor din Latakia si Tartous (…) Ei nu doresc populatiile arabe sunite si turkmene”, a declarat Davutoglu cu ocazia unei intalniri cu un grup de jurnalisti care lucreaza pentru mass-media occidentala, informeaza Le Figaro. Relatiile, deja incordate, dintre Moscova, care-l sustine direct pe presedintele sirian Bashar al-Assad (care face parte din minoritatea alawita) si Ankara, care este de partea opozitiei siriene, s-au deteriorat grav dupa debutul operatiunilor militare rusesti in aceasta tara, pe care Turcia le califica drept sprijin pentru regimul Assad si nu operatiuni antiteroriste, acuzand ca ele tintesc minoritatea turkmena si rebelii moderati ai Armatei siriene libere. ”Lupta lor nu este impotriva Daesh”, a spus Davutoglu, dand exemplu orasul frontalier cu Turcia, Azzaz, ”bombardat de rusi pentru a slabi opozitia”. ”Rusia bombardeaza opozitia care se lupta impotriva ISIS si incearca sa-i taie logistica de provenienta turca. Cine profita? Daesh! Nici macar regimul, ci Daesh”, a adaugat premierul turc.

Cehia spune ca Turcia sustine ISIS, deci nu trebuie primita in UE

Presedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat ca Ankara actioneaza uneori ca un aliat al Daesh, deci Turcia nu merita sa fie admisa in UE. ”Turcia face parte din NATO dar uneori actioneaza ca un aliat al gruparii teroriste Daesh, deci trebuie prudenta in orice afacere cu aceasta tara”, a declarat, miercuri, Zeman, informeaza mass-media ceha. ”Turcia nu trebuie sa adere la Uniunea Europeana”, a mai spus liderul ceh, criticand si proiectul UE de alocare a trei miliarde de euro pentru Ankara in favoarea sprijinului primirii refugiatilor sirieni. ”Turcia este capabila sa-i primeasca pe acesti refugiati pentru ca sunt de aceeasi religie. Ma gandesc ca din cauza acestor afirmatii ambasadorul turc va trimite o nota de protest la Praga”, a estimat Zeman. La ora actuala, aproximativ doua milioane de refugiati sirieni se afla in Turcia. In 29 noiembrie, UE a promis sa verse trei miliarde de euro catre Ankara pentru ameliorarea conditiilor de viata ale acestor refugiati, pentru a-i determina sa ramana in Siria si pentru a evita afluxul de emigranti catre Europa.

Intalnire Rusia-SUA-ONU pe tema dosarului sirian

O intalnire intre Rusia, SUA si reprezentantii ONU a fost programata astazi, la Geneva, pentru discutii cu privire la procesul tranzitiei politice din Siria, cu o saptamana inaintea unei noi reuniuni internationale asupra situatiei din aceasta tara, prevazuta la New York, au anuntat Moscova si Washington, informeaza Rtbf. ”Vom avea consultari trilaterale intre Rusia, SUA si ONU”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Ghenadi Gatilov, informatie confirmata si de Departamentul de Stat american. Rusia si SUA intervin militar separat in Siria dar sunt implicate impreuna in procesul diplomatic, chiar daca au opinii divergente cu privire la soarta presedintelui Bashar al-Assad.

author avatar
Tudor Borcea
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger