Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Ancheta pe „tunul“ scumpirii energiei

Ancheta pe „tunul“ scumpirii energiei

Autor:

Dupa o luna cu preturi istorice, sau, mai bine zis, umflate artificial, pe bursa de energie, pretul electricitatii este anchetat, de urgenta, de ANRE.

 

stalp energie electrica 1140x760 Ancheta pe „tunul“ scumpirii energiei

Preturile uriase pe bursa de energie se vor regasi in facturi

Investigatia vizeaza doua contracte cu energie, suspectate ca ar fi ilegale, incheiate pe bursa administatorului pietei de profil din Romania, OPCOM.

“Sunt raportate doua tranzactii suspecte. ANRE este in discutii cu Consiliul Concurentei pentru a analiza aceste tranzactii(…)Daca OPCOM, care este operatorul pietei, ne sesizeaza si el alte tranzactii suspecte, cu siguranta si acolo vom incepe controlul”, sustin reprezentantii ANRE, dar fara a preciza, concret, care sunt companiile care au facut tranzactiile, pentru ca ”este o investigatie in curs si nu putem da nume(…)Sunt doar suspiciuni, momentan. Nu avem nici o confirmare. Bursa este libera si acolo se intalneste cererea si oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurentei.” Cum scumpirea energiei va atarna greu in facturi, ANRE trebuia, de mult, sa aprobe un Ordin pe baza caruia autoritatile pot desecretiza contractele de pe bursa, procedura stipulata chiar in modificarile, de anul trecut, din Legea energiei, care, printre altele, obliga OPCOM sa publice pe site-ul propriu declaratiile privind informatiile primite de la participantii la piata. Cine cumpara si vinde energie electrica, in ce cantitati si la ce pret, in Romania? Cine sunt semnatarii contractelor? Secret, in continuare.

Desi Romania produce si scoate la vanzare suficienta cantitate de energie, cotatiile au ajuns la 650 de lei pe megawatt ora, aproape triplu fata de perioada similara din 2016.

Mai mult, in luna ianuarie, am avut doua zile(15 si 23) cu cel mai mare pret al energiei din toata Europa, circa 75 euro Mw/h, respectiv 96 euro Mw/h la Bursa, in conditiile care 15 ianuarie a fost duminica, zi in care consumul este scazut. Chiar si asa, pe 23 ianuarie, traderii au cumparat o cantitate dubla de energie fata de oferta producatorilor si, evident au vandut-o la preturi incredibil de mari. Culmea, din datele bursei OPCOM rezulta ca pretul urias al energiei nu provine dintr-o situatie de criza: in ianuarie s-au tranzactionat 10 Tw pe ora, desi consumul s-a situat la 5,6 Tw/h. O diferenta de aproape 4Tw/h, manevrata de speculatori.

 


2 comentarii to Ancheta pe „tunul“ scumpirii energiei

  1. Teodora

    Oportunitate noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: teodorateo56@gmail.com

  2. costica

    Oferta excelenta in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: pacurarucostica1963@gmail com


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!