AcasăNewsAncheta extinsa in Dosarul Revolutiei. Parchet: S-a urmarit "crearea aparentei unui „razboi...

Ancheta extinsa in Dosarul Revolutiei. Parchet: S-a urmarit „crearea aparentei unui „razboi civil””

Conducerea de dupa 22 decembrie ’89 , atat cea militara, cat si cea politica, este vizata de o un nou pas facut de catre procurorii din cadrul Parchetului General care investigheaza „Dosarul Revolutiei”.

Asadar, in cauza redeschisa in vara, dupa ce anterior fusese clasata, si in cazul careia se asteapta o solutie undeva in decursul anului viitor s-a parcurs o alta etapa. Concret, procurorii militari au decis extinderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei, nu a unor persoane-n.r), avandu-se in vedere savarsirea unor infractiuni contra umanitatii.

In speta, din cate dezvaluie anchetatorii, rezulta se ia incalcul un adevarat scenariu, care ar fi presupus ca „pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare”, precum si vatamarea- la nivel fizic si psihic, inclusiv privarea de libertate a unui numar mare de persoane, din cate se mentioneaza in comunicatul facut public de reprezentantii PICCJ. E important de avut in vedere faptul ca toate aceste fapte enumerate anterior se inscriu in tiparul infractiunilor contra umanitatii, asa cum sunt ele prevazute in Codul Penal.

Procurorii vorbesc despre existenta unui plan de actiune si despre un atac generalizat, avand in vedere numarul mare de localitati in care s-au inregistrat incidente de genul celor mentionate. Iar la nivel de motivatie pentru punerea in practica a unui astfel de scenariu s-ar fi aflat, spun anchetatorii, un plan „care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui „razboi civil” (…), in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri”.

Totodata, se aduce in discutie si faptul, in implementarea planului s-ar fi folosit atat drept canal de comunicare, in speta de raspandirea a unor comunicate „alarmiste si uneori false”, Televiziunea Publica, dar si ca s-ar fi apelat la taierea unor legaturi telefonice.

sursa foto: reporterntv.ro

218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger