AcasăNewsAnalist: “in cateva saptamani dolarul va ajunge la egalitate cu euro!”

Analist: “in cateva saptamani dolarul va ajunge la egalitate cu euro!”

Dolarul va ajunge din urma euro!

Dupa ce banca centrala americana(Federal Reserve) a decis majorarea dobanzilor din SUA, dolarul a castigat, ieri, 7 bani, un nivel maxim fata de moneda romaneasca, de peste 4,31 lei, de la 4,24 lei.  Si euro a inregistrat un curs de referinta ascendent(4,520lei/euro), in raport cu cel afisat miercuri(4,516 lei) de Banca Nationala a Romaniei.

„Credem ca este posibil sa avem un euro egal cu dolarul american, chiar si anul acesta, cel tarziu la inceputul anului viitor. Concret, este vorba despre intarirea politicii monetare in SUA. FED nu numai ca a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, dar a si pregatit pietele pentru inca alte trei astfel de majorari anul viitor, in timp ce asteptarile initiale erau doar pentru doua mariri de dobanda”, sustine Claudiu Cazacu, analist al Casei de brokeraj X-Trade Brokers.

Dolarul va ajunge din urma euro!

Decizia Federal Reserve de a majora ratele de dobanda cu un sfert de punct procentual(de la 0,25-0,5%, pana la 0,5-0,75%), este prima de acest fel, dupa luna decembrie 2015.

Principalul motiv, a anuntat presedintele FED, Janet Yellen, sunt consecintele alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, care ar pune banca centrala intr-un”nor de incertidudini” si ca membrii importanti din conducerea institutiei sustin ca  “exista o mare nesiguranta privind modul in care politicile economice s-ar putea schimba”, cu efect direct asupra economiei. Daca aceste estimari se vor confirma, una dintre ele ar fi ca Federal Reserve sa majoreze si mai mult dobanzile, cu un efect de scadere a monedelor emergente, adica si a leului romanesc. Dolarul SUA ramane moneda de referinta la nivel mondial pentru materii prime: un dolar puternic duce la scumpirea carburantilor!

Printre promisiunile campaniei electorale alei lui Donald Trump s-au numarat reducerea impozitelor si cresterea investitiilor in infrastructura, o politica care va duce la cresterea inflatiei. Mai mult, Trump are in vedere inlocuirea lui Janet Yellen din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Rezervelor Federale din SUA, in 2018, cand mandatul acesteia va expira.

author avatar
Bogdan Borcea
433 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger