AcasăNewsAmnistie postuma pentru 49.000 de gay in Marea Britanie

Amnistie postuma pentru 49.000 de gay in Marea Britanie

Alan Turing si Oscar Wilde , doua celebre cazuri de ”atentate la pudoare”

Guvernul britanic pregateste o lege care va reabilita toate persoanele condamnate in trecut pentru homosexualitate. Relatiile intre persoane de acelasi sex nu au mai fost considerate o crima, incepand cu 1967.

Alan Turing si Oscar Wilde , doua celebre cazuri de ”atentate la pudoare”

In cadrul dezbaterilor din weekend din Parlamentul britanic, au fost evocate cele 65.000 de persoane care au fost condamnate in trecut pe teritoriul tarii de catre autoritati, pentru relatii homosexuale. Din aceste persoane, 49.000 nu mai sunt in viata. Unul din cele mai cunoscute cazuri este fara indoiala cel al dramaturgului Oscar Wilde, condamnat, in 1895, la doi ani de munca silnica pentru ”atentate la pudoare”, termen prin care erau definite relatiile homosexuale. Legea, care va fi adoptata rapid, va sterge din cazierul acestor persoane toate condamnarile pentru homosexualitate. 15.000 de persoane aflate inca in viata aveau deja posibilitatea sa ceara misterului de Interne curatirea cazierului, insa cererile erau studiate de la caz la caz, situatie care va fi eliminata de noul act normativ, amnistia urmand sa fie acordata automat.

Oscar Wilde

Acest demers vine in continuarea celui facut de casa regala britanica, in 2013, care l-a gratiat, postum, pe matematicianul de geniu Alan Turing, unul din parintii informaticii. Turing este cunoscut mai ales pentru ca a reusit sa descifreze faimoasa masina de criptare Enigma, folosita de nazisti, un moment de cotitura din cel de-al Doilea Razboi mondial. Condamnat in 1952 pentru ”atentat la pudoare”, Turing a fost castrat chimic, ca alternativa la inchisoare. Doi ani mai tarziu, se sinucide cu cianura. Avea 41 de ani.

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger