AcasăNewsAmericanii: Ati dat investitiile pe pensii

Americanii: Ati dat investitiile pe pensii

AmCham consideră că diminuarea investiţiilor publice periclitează dezvoltarea sănătoasă a economiei româneşti

 Statul roman ar trebui sa se concentreze pe investitii, in conditiile in care, in 2017, a realizat in acest domeniu doar o mica parte din ceea ce si-a propus, apreciaza Camera de Comert Romano-Americana (AmCham).

AmCham consideră că<br >diminuarea investiţiilor<br >publice periclitează<br >dezvoltarea sănătoasă a<br >economiei româneşti

Calculele AmCham arata ca in 2017 Romania a alocat pentru investitii cel mai mic procent din PIB din ultimii 12 ani. In consecinta, investitiile anuntate la inceputul lui 2017 s-au realizat doar in proportie de 67,7%, spune comunicatul AmCham. Statul a luat bani de la investitii, anul trecut, in incercarea de a acoperi cheltuielile curente – inclusiv cele cu cresterea pensiilor si a salariilor – si de a se mentine in tinta de deficit de 3% din PIB. AmCham considera ca realizarea planului de investitii este prioritara pentru Romania, in 2018. AmCham crede ca unele masuri ar putea contribui la realizarea eficienta a acestui plan: cresterea investitiilor publice, necesare pentru a imbunatati potentialul de crestere economic; renuntarea la politica pro-ciclica, intrucat respectarea tintei de deficit public de 3% din PIB in perioade de crestere rapida a economiei va restrange posibilitatea de stimulare a economiei intr-o perioada de recesiune; intensificarea eforturilor de a creste semnificativ gradul de absorbtie a fondurilor europene; asigurarea unei politici fiscale stabile care sa ofere predictibilitate si sa incurajeze investitiile din partea privatilor; stimularea cresterii productivitatii si a ponderii activitatilor economice cu valoare adaugata mare; evitarea majorarii marjei de risc si a costurilor de finantare a economiei. Potrivit prognozei Comisiei Europene, in 2018, Romania va inregistra cel mai ridicat nivel al deficitului public structural din Uniunea Europeana.

author avatar
Catalin Dumitrescu
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger