AcasăNewsAmerica si Iranul, la un pas de razboi!

America si Iranul, la un pas de razboi!

Amenintari si intrigi in cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu

Asteptat de multi ca un salvator al politicii externe distructive duse de Donald Trump, secretarul de Stat american Mike Pompeo se dovedeste a fi doar o portavoce a ideilor razboinice exprimate de presedintele sau. In cea mai recenta iesire publica, fostul sef al CIA si-a permis sa ameninte Iranul, dand de inteles ca va sterge de pe fata Pamantului aceasta natiune. De o duritate extrema, afimatiile lui Pompeo n-au facut decat sa inflameze si mai mult spiritele, reactia Teheranului fiind la fel de virulenta.

Amenintari si intrigi in cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu

In tot acest timp, tabloul pare cu grija nuantat de un artist plastic dornic sa vada sange pe plansa sa. Sa fie Benjamin Netanyahu cel care tine in mana pensula cu care se traseaza nuantele in Orientul Mijlociu?

„Ii vom zdrobi!”

Nu incape indoiala ca dupa esecul din Siria (Bashar al-Assad ramane presedinte), SUA doresc razbunare si cineva trebuie sa plateasca pentru asta. Se prea poate, insa, ca americanii sa-si fi facut gresit calculele, caci Iranul nu e nicidecum un adversar de talia Libiei ori a Irakului. Din contra, armata „persana” joaca in cu totul alta liga, iar factura decontului s-ar putea sa usture si altceva decat buzunarele strategilor de la Washington.

Intr-o conferinta de presa cu discurs copy-paste dupa Donald Trump, Mike Pompeo s-a trezit vorbind despre bataia pe care SUA o vor aplica Iranului. „Ii vom zdrobi”, zice secretarul de Stat, a carui semnatura de pe actul de investitura nici n-a apucat sa se usuce.

Retragerea SUA din Acordul nuclear iranian e doar primul pas, impotriva „noului” dusman sunt de asteptat „cele mai mari sanctiuni economice din istorie si presiuni militare cum n-au existat vreodata”, sustin oficiali de la Casa Alba.

Netanyahu indeamna la …lupta

Atitudinea Israelului arata cat de departe e pacea in aceasta regiune. Premierul Benjamin Netanyahu nu doar ca sprijina politica lui Donald Trump, dar indeamna toata comunitatea internationala sa sustina sanctiunile americane. In cursul unei intalniri avute la Tel Aviv cu presedintele Paraguayului, Horacio Cartes (sud-americanii si-au mutat ambasada la Ierusalim!), Netanyahu a adus un adevarat omagiu „pozitiei ferme” exprimate de liderul american in chestiunea iraniana. Primul-ministru israelian considera ca „aceasta este singura politica ce poate garanta securitatea si pacea in Orient. Politica lui Trump este corecta: imbogatire zero si Iranul trebuie sa paraseasca Siria!”.

Replica Teheranului: „Le dam un pumn in gura”

Cine se astepta ca Iranul sa inghete de frica in fata amenintarilor americane, s-a insalat amarnic. Pozitia Teheranului e una de forta si cea mai recenta luare de atitudine a avut-o Ismail Koswari, comandant al Gardienilor Revolutiei: „Poporul iranian va ramane unit si va da un puternic pumn in gura secretarului american de Stat si oricui il sustine”.

Turcia ameninta Grecia

Seful Statului Major General al armatei turce, generalul Hulusi Akar, a „sfatuit” Grecia sa nu subestimeze linia rosie trasata de Turcia in Marea Egee! In cadrul unei vizite de inspectie la bordul fregatei TCG Gaziantep, care participa la exercitiul militar „Furtuna Alba”, din Mediterana, Hulusi Akar a trimis un avertisment voalat Atenei: „Daca va fi necesar, vom indeplini orice datorie care ne va fi trasata in Marea Mediterana sau in Marea Egee si asta fara ezitare! Nimeni nu ar trebui sa ne subestimeze in legatura cu aceasta chestiune”.

In ultima vreme, coliziunile dintre vasele grecesti de razboi si cele turce au devenit un peisaj frecvent in Marea Egee. O serie de insule de aici sunt numite de Turcia „zone gri”, adica au jurisdictie contestata, asta in timp ce Grecia le revendica, dar o face in conformitate cu Tratatul de la Lausanne si cu dreptul international.

author avatar
Cristina Elvira
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger