AcasăNewsAmerica mai vrea o tura pe Luna

America mai vrea o tura pe Luna

“NASA, avem o problema”: deocamdata nu stie cu ce sa ajunga pana acolo

Administratia Trump vrea ca astronautii americani sa se intoarca pe satelitul natural al Terrei pana in 2024. Un termen destul de optimist – rachetele NASA nu sunt gata.

NASA avem o problema deocamdata nu stie cu ce sa ajunga pana acolo

„Din ordinul presedintelui, politica oficiala a acestei administratii si a Statelor Unite ale Americii este de a-i face pe astronautii americani sa revina pe Luna in urmatorii cinci ani. Prima femeie si urmatorul om de pe Luna vor fi astronauti americani, lansati in spatiu cu rachete americane de pe sol american”, a spus vicepresedintele Mike Pence intr-un discurs foarte dur la adresa agentiei spatiale americane, la „Rocket City”, Huntsville, un oras din statul Alabama in care sunt construite din anii 1960 propulsoarele programelor NASA. „Suntem angajati intr-o cursa spatiala la fel ca in anii 1960, insa mizele sunt mai importante”, a declarat vicepresedintele american. Daca atunci marele rival era Rusia (care este singura tara detinatoare de rachete pentru misiuni lunare-Sputnik), China a reusit recent sa plaseze cu succes un robot pe fata nevazuta a Lunii, o performanta ce „dezvaluie ambitia acestei tari de a profita de avantajul ei lunar”. La Palatul Elysee, in prezenta presedintilor Emmanuel Macron si Xi Jinping, a fost semnat un acord “istoric” de cooperare ce vizeaza o misiune pe Luna, prevazuta pentru anii 2023-2024. Revenind la NASA, Pence a avertizat direct compania Boeing, care dupa ani de intarzieri si depasiri bugetare nu a reusit sa finalizeze racheta SLS, cheltuind pana acum in acest proiect  12 miliarde de dolari. “Daca subcontractantii actuati nu pot sa atinga acest obiectiv, vom gasi altii care vor reusi acest lucru. Daca rachetele private sunt singura metoda pentru a-i duce pe astronautii americani pe Luna peste cinci ani, atunci o vom face cu rachete private”, a adaugat Mike Pence. Aluzia la racheta Space X a fost clara, compania lui Elon Musk detine in prezent rachete capabile sa transporte incarcaturi mari in spatiu.

author avatar
Andrei Coman
153 afisari

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua. De ce daca steagul e mai in fata si astronomul mai in spate umbra se rastoarna tanan invers adica steagul mai in spate? De ce umbra are gauri? Şî de ce bate vantul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger