AcasăNewsAmerica impotriva tuturor

America impotriva tuturor

De parca frontul direct cu Rusia n-ar fi fost de ajuns, America isi umfla muschii si in fata altor superputeri. Unele dintre ele detin bomba nucleara, altele sunt adevarate forte economice pe mapamond sau reprezentante ale unei ideologii care a marcat istoria omenirii. Din orice perspectiva ai privi lucrurile, se vede doar un Donald Trump disperat sa deschida mai repede valiza prezidentiala. Actiunile sale nu au acoperire diplomatica, dar acesta este un argument care nu sta in picioare cand vine vorba de actualul lider al SUA, vezi ce a insemnat mandatul sau de pana acum. La inceput de saptamana, miliardarul din Biroul Oval a facut din China, India si Turcia, ca sa enumeram doar trei state cu care nu este de glumit, advesare declarate ale Washingtonului si posibile tinte directe daca…

Iar daca inseamna, pentru moment, doar un lucru: daca nu stopeaza comertul cu Iranul! Dar, avertizeaza analistii de politica externa, ambitiile Americii nu se vor opri aici, asa ca, dupa incetarea achizitionarii de petrol iranian, inamicii mentionati vor primi alte interdictii. Cum, insa, nu vorbim despre tari carora sa le impui propria vointa, putem spune ca Donald Trump tocmai ce a deschis Cutia Pandorei.

Trump cauta sa izoleze Iranul

Esecul SUA in tentativa de cucerire a intregului Orient Mijlociu e pus si pe seama prezentei in regiune a Iranului. Si mai ales a influentei exercitate de Teheran, caci fostul Imperiu Persan continua sa dea ora exacta in zona atat din punct de vedere militar, cat si economic, cultural, social.

Iata de ce jandarmul mondial cauta sa reduca la zero puterea Iranului. Pentru asta, Trump a semnat luni un decret care sporeste campania de presiune maxima exercitata asupra dusmanului siit. Ce urmareste Donald Trump? Nimic mai mult decat „sa aduca la zero exporturile de petrol iranian si, astfel, sa priveze regimul lui Rohani de principala sursa de venit”, afirma surse de la Casa Alba. Vizate de ultimatumul american sunt opt tari care cumpara titei iranian: China, India, Turcia, Italia, Grecia, Japonia, Coreea de Sud si Taiwan! Pentru India, este un mesaj destul de complicat fiindca vorbim despre al treilea importator mondial de petrol, cu 10% din cantitatea cumparata provenind din Iran. In plus, nu trebuie trecut cu vederea peste faptul ca India si China sunt doua puteri nucleare, iar Turcia da a doua forta militara din cadrul NATO!

Degeaba, America nu tine cont de nimic!  „Daca nu respectati ce am cerut, vor exista sanctiuni”, a avertizat Mike Pompeo, seful diplomatiei. Termenul de la caare intra in vigoare sanctiunile? 2 mai!

Reamintim ca anul trecut SUA s-au retras din acordul international semnat in 2015 cu Iranul, o intelegere ratificata de marile puteri, care urmarea sa impiedice Teheranul sa obtina bomba nucleara. Sub pretextul ca acordul nu ofera suficiente garantii, Trump a rupt intelegerea si s-a grabit sa reimpuna o serie de sanctiuni economice dure impotriva Iranului.

Israelul aplauda, Arabia Saudita profita

Bineinteles ca Israelul nu putea decat aplauda o asemenea decizie, premierul Benjamin Netanyahu (un prieten si aliat fidel al lui Donald Trump) grabindu-se sa salute „o decizie de o importanta capitala pentru intarirea presiunii asupra regimului terorist iranian”.

Pe de alta parte, ingrijorarile privind penuria de titei din piata ce se asteapta a avea loc a fost rapid inlaturata de Arabia Saudita. Riadul deja s-a aratat pregatit sa stabilizeze piata titeiului urmare a scoaterii Teheranului de pe lista producatorilor.

Gardienii Revolutiei, „organizatie terorista”

In urma cu numai doua saptamani, America a luat o decizie care explica, un pic, pasul de luni. La inceputul lui aprilie, Washingtonul a trecut Gardienii Revolutiei (armata de elita a Iranului) pe lista neagra a gruparilor teroriste extreme!

Conform SUA, Gardienii Revolutiei sprijina rebelii Houthi, din Yemen, si finanteaza gruparea siita Hezbollah (Liban). Mai mult, americanii nu uita ca, in Siria, trupele militare de elita iraniene l-au sprijinit intens pe Bashar al-Assad, ajutandu-l, alaturi de armata rusa, sa ramana la putere.

„Inchidem Stramtoarea Ormuz!”

Obisnuiti cu amenintarile americane, iranienii raspund pe acelasi ton, afirmand ca pregatesc o riposta care va arunca in aer lumea …din punct de vedere economic. „Inchidem Stramtoarea Ormuz!”, anunta Teheranul, stiuta fiind importanta acestei trecatori, prin care se transporta o treime din titeiul planetei! Daca s-ar ajunge aici, in mod cert criza declansata va duce conflicte militare de anvergura, avertizeaza specialistii in securitate.

author avatar
Nicholas Cezar
540 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger