AcasăNewsAmerica da cu matura prin „vecini”

America da cu matura prin „vecini”

Dupa Venezuela,Trump vrea schimbarea regimului si in Nicaragua

Cu o Rusie aflata in stranse relatii de cooperare (mai ales militara!) cu statele din America Centrala si de Sud, lesne de inteles ingrijorarea SUA. Washingtonul stie ca, in cazul escaladarii unui conflict cu Moscova, prezenta Armatei Rosii in zona ar fi facilitata tocmai de aceste legaturi apropiate pe care Vladimir Putin nu doar ca le-a mostenit de la defuncta URSS, dar le-a si cultivat in ultimii ani. Tocmai de aceea administratia Trump a decis sa dea cu matura prin „vecini” – dihonia din Venezuela a intrat, acum, in Nicaragua. Presedintele Daniel Ortega este avertizat: „Zilele tale sunt numarate!”. Si, totusi, parca situatia e mai complexa de cat o arata vorbele americanilor…

Dupa VenezuelaTrump vrea schimbarea regimului si in Nicaragua

John Bolton a devenit ciocanul presedintelui Trump. In decurs de nici o luna, consilierul personal pe politica externa i-a mitraliat pe cei mai puternici opozanti din regiune – Nicolas Maduro si Daniel Ortega. Venezuela detine o comoara naturala (hidrocarburi), insa pe americani nu-i intereseaza neaparat titeiul si gazele Caracasului cat franarea influentei rusesti in zona, sustin specialistii in geopolitica. Mai intai, din jobenul cu surprize al Unchiului Sam a aparut un Juan Guaido care s-a autoproclamat (evident, cu sprijinul fatis al SUA) sef al statului si imediat a fost recunoscut oficial de doua, noua…50 de tari. Maduro rezista, deocamdata, ajutat doar de Moscova si Beijing, dar negocierile dintre superputerile lumii il pot oricand scoate din ecuatie.

O data pornit tavalugul in Venezuela, Bolton s-a mutat mai aproape de granitele Americii, indreptandu-si atentia spre regimul dictatorului Daniel Ortega. Nicaragua are relatii militare foarte stranse cu Federatia Rusa – exercitii comune, baze rusesti langa capitala Managua, sprijin economic, planuri de dezvoltare pe termen lung. „Nicaragua este azi pentru Rusia ce reprezenta Cuba pentru URSS in timpul Razboiului Rece”, scrie presa nord-americana.

In urma cu o saptamana, Ortega i-a condamnat la 550 de ani de inchisoare pe liderii protestatarilor de anul trecut; reamintim ca revolutia din 2018 a fost inabusita in sange de fortele de ordine – peste 300 de activisti ucisi! Verdictul justitiei nicaraguaene, pretextul interventiei americane. „Regimul lui Ortega tocmai i-a bagat la puscarie pe trei fermieri care au jucat un rol major in protestele din 2018. Condamnari totale de 550 de ani! Asa cum presedintele Trump mi-a spus, zilele lui Ortega sunt numarate, iar poporul din Nicaragua va fi liber cat de curand”. Cuvintele lui John Bolton anunta ce urmeaza a se intampla la Managua – se asteapta reluarea protestelor de strada, de aceasta data de o forma mult mai intensa, cu o riposta pe masura a politistilor.

Haosul din Venezuela si Nicaragua (urmeaza Cuba?!) va conferi SUA pretextul unei interventii decise, dar cu acordul comunitatii internationale prietene (Uniunea Europeana, Anglia si Canada), evident. Sa nu uitam ca, recent, Donald Trump insusi a caracterizat cele trei tari drept „niste lumanari sordide ale regimurilor comuniste care inca mai palpaie in regiune”.

Putin preda „matematica balistica”

Pentru prima data in ultimii ani, Vladimir Putin a sustinut un discurs extrem de ofensiv despre Starea natiunii. Daca pana acum ne obisnuise cu declaratii pacifiste, prin care incerca sa arate lumii ca nu doreste un razboi cu nimeni si ca „altii” sunt Bau-Baul, de data asta „tarul” de la Kremlin a dat cartile pe fata. I-a acuzat pe americani ca sunt controlati de un Stat paralel care are intentii ostile fata de Rusia, ba, dincolo de asta, si-a permis sa ameninte fatis Washingtonul cu posibilitatea unui atac nuclear!

Pare socant, insa Putin astfel le-a vorbit jurnalistilor (si straini, firesc) adunati la Moscova. „Multi dintre politicienii americani sunt prea captivati de ideea propriului exceptionalism si a propriei superioritati in raport cu restul lumii”. Si a fost doar inceputul… „Pentru astia am urmatorul mesaj: «Stiti sa numarati? Cu siguranta! Atunci, calculati mai intai raza de actiune si viteza sistemului balistic al Rusiei si abia dupa aceea luati decizii privind amenintarile impotriva tarii noastre!”.

Parca ne vine greu a crede ca un presedinte de nivelul lui Putin poate face astfel de declaratii si emite amenintari atat de directe la adresa Americii fara nicio acoperire. Daca era asa, Rusia ar fi fost de mult hacuita, fie si numai pentru uriasele sale bogatii naturale!

author avatar
Nicholas Cezar
1.782 afisari

2 COMENTARII

  1. Exact 45 de ani romanii si-au dorit sa vine americanii si sa ne salveze de estici.Acum,cred,ca majoritatea romanilor sunt dezorientati,americanii si ceilalti aliati ai lor au sosit in actuala Colonie si de atunci ne trateaza,era gata sa scriu ca-cu respect,cu multa desconsiderare,ca pe niste oameni de un grad inferior.Mare surpriza ne-au creat actualii ocupanti,unora chiar nu le vina sa creada cum suntem tratati,marea deceptie pe care am luat-o in mecla ne va transforma cat de curand in oameni mai realisti.

  2. Cobe , esti o mare deceptie ,un dezorientat datorita mitilicului , bati apa-n piua si te-asezi ca plosnita in fruntea comentariilor la toate articolele . Pe cine crezi ca impresionezi balmajind verzi si uscate ? Ai pierdut mustiucul trompetei si ragi in calduri , esti un ”ca-cu” in mecla tarafului zdraganit – umoristic de diletanti mancurti ” Kopeika Gaurita”, normal sa nu te bage nimeni in seama si sa te desconsidere ca pe un om de grad inferior . Toata lumea spera sa te transformi intr-un gaspadin realist , refuzi cu incapatanare sa-ti pui pampersul si te faci sistematic de ras dand itarii jos in timpul defilarii .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger