AcasăNewsAmerica ameninta Europa: „Daca pana pe 10 iunie nu...”

America ameninta Europa: „Daca pana pe 10 iunie nu…”

Atatati de un Donald Trump pus pe „sotii” diplomatice, europenii raspund cu aceesi moneda. De fapt, nu, europenii ascund moneda dupa ce le-o fura americanilor! O combinatie de 13 miliarde de euro, pusa la cale de tarile puternice din UE, este fluturata pe sub narile flamande ale SUA si atat – Washingtonul a fost lasat pe dinafara, fiindu-i refuzat accesul la businessul care se pune la cale!

Socant, poate pentru oamenii de rand, care inca mai cred ca America taie si spanzura dupa bunul plac. In realitate, cam toate razboaiele (economice si comerciale, plus frontul sirian) din ultima perioada au fost pierdute; Damascul il are in continuare la putere pe Bashar al Assad, iar taxele impuse Beijingului au avut efect de bumerang – Bursea de la New York s-a prabusit, la fel ca piata asiatica! Europenii au inteles asta si deja nu se mai tem sa raspunda cu acelasi tupeu la orice mojicie venita de peste Ocean.

Pentagonul, scrisoare-ultimatum pentru UE!

Saptamana aceasta, liderii occidentali au fost socati sa primeasca o scrisoare redactata sub forma unui atac impotriva viitoarelor proiecte de aparare din Europa. Depesa a primit-o Federica Mogherini, sefa diplomatiei de la Bruxelles, semn clar ca-i vorba de un mesaj oficial al Pentagonului. Prin acest mesaj, ofiterimea americana transmite sefilor de state din Europa ca relatiile dintre NATO si UE vor fi afectate serios, ba vor aparea si discutii conflictuale legate de apararea continentului in urmatoarea decada. Tonul amenintator se incheie cu un ultimatum – daca UE nu raspunde „pana in 10 iunie”, risca inclusiv sanctiuni din partea SUA!
Evident, noteaza presa din Vest, demersul americanilor a starnit furia Parisului si a Berlinului.

De la ce pleaca nemultumirea „partenerilor”? Washingtonul acuza conditiile de eligibilitate la finantarile ce vor fi facute prin Fondul European de Aparare (FED), care va dispune de un buget de 13 miliarde de euro, si care ar urmari indepartarea firmelor americane de la llicitatii. Cu alte cuvinte, companiile de armament din SUA nu se vor mai putea intepa in conducta cu bani a Europei! FED va finanta doar companiile „cu sediu in Uniunea Europeana, infrastructuri proprii in UE. In plus, luarea deciziilor sa nu poata fi controlata de o entitate instalata in afara Uniunii Europene”, explica surse de la Bruxelles. Nu vor putea „suge” bani de la FED nici firmele canadiene, rusesti sau chinezesti, deci masura nu este indreptata exclusive asupra industriei americane de armament.

Ramane de vazut ce raspuns va trimite UE, insa in mod cert, apreciaza specialistii in politica externa, nu va fi unul care sa-l multumeasca pe Trump. Nici Emmanuel Macron, cu atat mai putin Angela Merkel, nu se mai sperie de amenintarile americane.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
619 afisari

2 COMENTARII

  1. Bursa americană și-a revenit, măi, neapdatatule iar economia americană e mai puternică decît a fost vreodată. Urechistule! Problema voastră și a hoților europeni e Trump.

  2. Nicio firma americana de armament nu poate fi scoasa din licitatii pt ca sunt lideri in arme asta pt ca si cheltuie bugete astronomice in cercetare. De ex F35 afost cercetat avand o baza de juma de miliard dolari, distrugatorul invizibil a fost fabricat cu 4,4 miliarde iar dronele UAV au fost cercetate cu sute de milioane. Deci e practic imposibil sa faci licitatii. Bun faci licitatie intre cine si cine? Intre Patriot si S-400?Europa vrea o armata proprie dar nu investeste un iorocent in cercetare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger