AcasăNewsAmenda-record pentru patru hipermarketuri

Amenda-record pentru patru hipermarketuri

Reprezentantii a patru hipermarketuri din Romania au fost amendati cu 35 de milioane de euro de catre Consiliul Concurentei.

Retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora au fost acuzati ca, in perioada 2005-2009, au facut intelegeri tip cartel pentru stabilirea intre ei a preturilor de la raft.

Dupa o ancheta amanuntita, membrii Consiliului Concurentei au constatat ca preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata, prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailer-ul stabileau un pret fix sau minim.

In aceste conditii, retailerul nu putea scadea pretul sub limita stabilita de furnizor si reiesea un pret mai mare pentru consumatorul final.

In plus, companiile sunt acuzate ca in documentele contractuale dintre retaileri si furnizori existau clauze conform carora furnizorii nu puteau realiza promotii simultane in diferite lanturi de retail, acestea putand doar sa alterneze. Astfel, consumatorul final nu putea avea acces, in acelasi timp, la promotii si, implicit, la cel mai mic pret in magazine concurente.

In total au fost amendate nu mai putin de 25 de companii, cea mai mare amenda fiind incasata de Mega Image SRL, respectiv 5,6 milioane de euro.

author avatar
Cristi Ionita
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger