Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Ambasada sau bomba cu ceas?

Ambasada sau bomba cu ceas?

Autor:

Previzibil, cele mai sumbre temeri s-au adeverit, ieri, ziua inaugurarii ambasadei Statelor Unite in Ierusalim. Care a coincis cu cea mai sangeroasa zi a conflictului israeliano-palestinian de dupa 2014. Specialistii au temeri ca violentele vor marca toata aceasta saptamana.

 

ivanka Ambasada sau bomba cu ceas?

In timp ce Ivanka Trump dezvelea placa inaugurala, pe fasia Gaza armata israeliana deschidea focul cu munitie de razboi

Asa cum se stie, pana acum ambasada SUA se afla in Tel Aviv, comunitatea internationala nerecunoscand Ierusalimul drept capitala statului evreu. Din delegatia americana a lipsit tocmai artizanul acestei mutari: Donald Trump. Care s-a multumit sa transmita pe Twitter: ”O zi mare pentru Israel”. poza 1 Ambasada sau bomba cu ceas?Au fost prezenti insa fiica sa, Ivanka, ginerele Jared Kushner si secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. ”Astazi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel. Astazi, ne respectam promisiunea data poporului american si recunoastem Israelului acelasi drept pe care-l recunoastem oricarei alte natiuni – dreptul de a-si alege capitala”, a declarat ambasadorul american la Ierusalim, David Frideman. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat ”o zi emotionanta pentru poporul si statul Israel”. ”Va primim in mod oficial si pentru prima data in ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus Ivanka Trump, dezvelind , in aplauze, sigla misiunii diplomatice americane din Ierusalim. Aceasta inaugurare a concretizat una din cele mai controversate promisiuni de politica externa facute de Trump, starnind critici internationale si indignarea palestiniana.

Trump Make Israel Great Again

Dupa Razboiul de sase zile, Israel a ocupat Ierusalimul de Est , in 1967 si l-a anexat, declarand ca tot Ierusalimul este capitala sa ”eterna” si ”indivizibila”, in timp ce palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspira. Subiectul este cu atat mai sensibil din punct de vedere religios. Ierusalimul este oras sfant pentru evrei, crestini si musulmani. Pentru comunitatea internationala, Ierusalimul de Est este teritoriu ocupat si ambasadele nu trebuie mutate aici cata vreme statutul sau nu este reglat de negocieri. Ieri, americanii au fost intampinati cu afise care proclamau “Trump Make Israel Great Again” sau ”Trump este prietenul Sionului”.

Cel putin 41 de persoane ucise

Concomitent, in timp ce se rosteau fineturi diplomatice, cel putin 41 de palestinieni au fost ucisi ieri si alti 1700 raniti, dupa ce armata israeliana a deschis focul la frontiera dintre fasia Gaza si Israel, tocmai in ziua in care israelienii sarbatoreau 70 de ani de la crearea statului evreu. In mica enclava palestiniana, difuzoarele moscheilor i-au chemat pe oameni sa vina in masa la frontiera de separatie, in cadrul manifestatiilor ”Marelui Mars al Reintoarcerii”, lansate in 30 martie. De atunci, 86 de manifestanti au fost ucisi de gloantele israeliene la frontiara. Partea israeliana nu a inregisrat nici un mort. Aceasta miscare de protest urmeaza sa culmineze astazi, zi pe care palestinienii o numesc ”Nabka” (”catastrofa”) zi care marcheaza expulzarea a sute de mii de palestinieni in timpul crearii statului Israel, in 1948. De partea sa, armata israeliana a cerut populatiei palestiniene sa nu se lase ”orbita” si ”manipulata” de miscarea Hamas, care conduce de peste zece ani fasia Gaza.

Critici de la numeroase state

Marea Britanie a comunicat ieri ca nu intentioneaza sa-si transfere ambasada la Ierusalim, subliniind ca dezaproba initiativa SUA. Purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca mutarea ambasadei SUA la Ierusalim va agrava situatia in regiune. Transferul ambasadei incurajeaza ”masacrele facute de fortele de securitate israeliene”, a denuntat Turcia. Pentru presedintele turc Recep Erdogan, prin acest transfer, SUA s-au discreditat ca mediator in conflictul israeliano-palestinian. Franta a declarat ca mutarea ambasadei ”contravine dreptului international”. Egiptul si Marocul au dezavuat la randul lor demersul american. In timp ce liderul Al-Qaida, Ayman al Zawahiri a cerut ”jihad” pentru SUA.

In onoarea lui Trump, FC Beitar  isi schimba numele

club fotbal Ambasada sau bomba cu ceas?Ca multumire pentru mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv, cunoscutul club israelian de fotbal Beitar Ierusalim a facut cunoscut ca-si va schimba numele dupa Trump. Clubul a explicat: ”De 70 de ani, Ierusalim a asteptat o recunoastere inernationala si pana in prezent, doar presedintele Trump, dand dovada de curaj a oferit Ierusalimului statutul sau legitim de capitala eterna a Israelului”. Drept pentru care Beitar Ierusalim se va numi ”Beitar Trump Ierusalim”.


2 comentarii to Ambasada sau bomba cu ceas?

  1. Koko

    Nici una nici alta c4ed ca se va ajunge la razboi sfant.

  2. Koko

    Nu in ultimul rand sa tinem un moment de reculegere ..⛪..pentru poporului palestinian mult încercat, asupra caruia s-a declansat genocidul si se foloseste munitie de razboi nu au jandarmi si se trage cala revolutie. Dumnezeu sa-i ierte ca isi cereau drepturile si pamantul, au murit sute, mii de raniti, familii devastate de durere si plans. Sincere Condoleante iar ranitilor un gand bun de alinarea suferințelor.Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!