AcasăNewsAm aflat ce e “negru” in contractele Chevron

Am aflat ce e “negru” in contractele Chevron

Chevron va plati pentru gazele de sist 3,5-13,5% din productie

Desecretizarea contractelor Chevron, anuntata ca o reclama-teaser pentru leacul impotriva batranetii, nu a dezvaluit, practic, niciuna dintre datele financiare importante. In locul acestora, pe contracte este pusa o mare si lata banda neagra, la fel si pe semnaturile din partea Chevron. Redeventele din contracte sunt o batjocura la adresa avutiei nationale.

Chevron va plati pentru gazele de sist 3,5-13,5% din productie

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a tinut sa anunte ieri chiar de la Varsovia, unde se afla in vizita, desecretizarea contractelor Chevron privind explorarile si exploatatiile de gaze de sist si de titei din Romania. Dupa publicare, surpriza! Nimic din ceea ce era important nu a fost dezvaluit.

Chevron nu vrea sa dezvaluie cati bani va investi in Romania

Nu se cunoaste nici suma  pe care o va investi Chevron in Romania,  nici cheltuielile cu studiile seismice ori cu forajele de explorare la 2.500, respectiv 3.500 de metri, nici bugetul alocat pentru eventualele accidente cu impact asupra mediului.

„Dezvaluiri” fara efect

Nu se stie cine a semnat pentru Chevron Romania

Dar ce au „dezvaluit” Chevron, respectiv statul? Acordurile petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Vama Veche si Costinesti, au o durata de cate 30 de ani fiecare, cu posibilitatea prelungirii inca 15 ani. Perioada de explorare este de sase ani si poate fi extinsa cu inca patru ani. Acordurile inceteaza „daca Chevron nu-si va indeplini programul minim de investitii”,  care este  insa necunoscut, deoarece sumele aferente sunt acoperite cu o banda neagra. La fel de necunoscuti sunt si semnatarii contractului din partea Chevron, „branduiti” tot cu negru.

Redevente in bataie de joc

Totusi, din nebagare de seama, partile contractante au uitat sa innegreasca partea cu redeventele. Chevron va  plati statului, intre 3,5% (daca scoate cel mult un milion de metri cubi sau 1.000 de tone de titei) si 13,5% (daca exploateaza peste 20 de milioane de metri cubi de gaze de sist si 10.000 de tone de titei) din contravaloarea productiei trimestriale. Si noi care credeam ca Petrom, care achita redevente de 6-16%, plateste prea putin statului…  Aceasta, in conditiile in care in statele mari producatoare de petrol (Irak, Iran) se incaseaza redevente de 85-90%.

author avatar
Arpad Dobre
634 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger