AcasăNewsAlerta: se retrag banii de pe piata!

Alerta: se retrag banii de pe piata!

Miliardarii isi dosesc „la saltea” economiile

Marile corporatii, dar nu numai ele transmit semnale despre o iminenta criza ce va lovi omenirea in perioada urmatoare. Avertismentul este ascuns in masurile luate de cei mai puternici oameni de afaceri din lume – conform unui raport al Bancii Mondiale, sute de miliarde de dolari „dispar” de pe pietele de investitii, bani pe care afaceristi ii „dosesc” la saltea, in taril de origine.

Miliardarii isi dosesc la saltea economiile

Ultimele date dinspre BM arata ca aproape 530 de miliarde de dolari au plecat anul trecut din tarile dezvoltate spre cele de origine. Analistii traduc informatia printr-o incercare a magnatilor de a-si proteja profitul. S-a dat startul la „pus deoparte”, ceea ce inseamna ca investitiile sunt sistate.

Fata de anul 2017, banii trimisi acasa de afaceristii care fac miliarde in alte state au fost cu 10% mai multi, semn ca ingrijorarea e din ce in ce mai ridicata. De multe ori, aceste remiteri reprezinta o sursa indispensabila de venit pentru tarile emergente, dar asta e doar un efect secundar. Adevaratul pret il reprezinta absenta „cash-ului” de pe piata financiara si blocarea investitiilor majore.

India si China in top

India da unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lume, iar despre China nici nu mai are rost sa pomenim. Deloc surprinzator, tocmai acesti miliardari sunt primii in topul „repatrierilor” profiturilor obtinute. Miliardarii indieni au retras de pe piata 79 de mld. dolari in 2018, iar cei chinezi „doar” 67! Urmeaza in clasament oamenii de afaceri din Mexic si Filipine.

Din ce noteaza Banca Mondiala, principala problema a acestor transferuri este data de costurile mult prea ridicate. De exemplu, pentru un transfer de 200 de dolari, costurile au fost in medie de 7%. Cu toate acestea, nici macar uriasele costuri inregistrate la transferuri de asemenea calibru nu i-a convins pe miliardari sa-si tina banii in tarile in care fac afaceri. Grija de a-si vedea profitul pus la adapost acasa a fost mai mare!

Si romanii trimit bani acasa, dar „firimituri”

La un alt nivel, si romanii procedeaza identic. Muncesc in strainatate si trimit bani acasa, chiar daca sunt „firimituri” in comparatie cu remiterile celor mai puternici oameni de afaceri de pe glob. Conform datelor oficiale, milioanele de romani care trag tare in strainatate au trimis in tara, anul trecut, putin peste 4,3 miliarde de dolari. Cifra reprezinta aproape 2% din PIB-ul Romaniei.

author avatar
Nicholas Cezar
3.918 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa ne luam dupa datele oficiale,romanii care muncesc in afara Coloniei trimit sume considerabile si prin alte cai din afara bancilor pentru ca aceste transferuri neoficiale costa mult mai putin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger