AcasăNewsAlerta OMS: Vine inca o pandemie de gripa

Alerta OMS: Vine inca o pandemie de gripa

Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au facut, ieri, un anunt infiorator: lumea se va confrunta in mod inevitabil cu o alta pandemie de gripa, motiv pentru care trebuie sa fie pregatita pentru potentialele efecte devastatoare pe care aceasta le-ar putea avea si sa nu subestimeze riscurile.

Cea mai recenta pandemie de gripa a fost cauzata de virusul H1N1, care s-a raspandit in intreaga lume in 2009 si 2010. Studiile desfasurate in legatura cu aceasta pandemie au concluzionat ca cel putin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectata in primul an, iar rata mortalitatii a fost de 0,02%.

“Trebuie sa fim vigilenti”

Acum, OMS subliniaza ca ”problema e cand, nu daca”, descriind un plan global de lupta contra bolii virale si de anticipare a unei eventuale declansari a unei pandemii de gripa. ”Amenintarea unei pandemii de gripa este omniprezenta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Trebuie sa fim vigilenti si pregatiti – costul unui focar major de gripa il va depasi cu mult pe cel al prevenirii”, a adaugat oficialul. Expertii mondiali in domeniul sanatatii si OMS avertizeaza ca exista riscul ca un virus gripal mai periculos sa poata fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, sa sufere mutatii si sa infecteze sute de mii de persoane.

Imunizarea anuala

Virusurile gripale sunt multiple si se afla in continua schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toata lumea sunt infectate anual in timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infectii, circa 3 pana la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoaca intre 290.000 si 650.000 de decese asociate afectiunilor respiratorii sezoniere. Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomanda imunizarea anuala, in special a personalului din sistemul sanitar si a categoriilor vulnerabile, precum varstnicii, copiii si persoanele cu afectiuni preexistente. Planul OMS – considerat cel mai cuprinzator pana la aceasta data – cuprinde masuri de protejare cat mai mult posibil a populatiilor de epidemiile anuale de gripa sezoniera si de pregatire in fata unei posibile pandemii. Potrivit OMS, cele doua obiective principale sunt menite sa imbunatateasca la nivel mondial capacitatile de supraveghere si de reactie, guvernele trebuind sa dezvolte un plan national pentru lupta contra gripei si instrumente mai eficace pentru prevenirea, detectarea, controlul si tratarea acesteia, precum vaccinuri si medicamente antivirale mai eficiente.

author avatar
Maria Iordache
1.366 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger