AcasăNewsAlerta mondiala: vremea face sute de victime

Alerta mondiala: vremea face sute de victime

In Kumano (prefectura Hiroshima) apele au transformat autoturismele in proiectile, distrugand casele

Salvatorii japonezi si-au dublat, ieri, eforturile in ciuda diminuarii sanselor de a mai gasi supravietuitori in daramaturi si noroi, dupa ravagiile ploilor ingrozitoare din vestul Japoniei, unde au fost ucisi cel putin 156 de oameni. Este cea mai mare catastrofa legata de un fenomen meteo in arhipelag, dupa 1982.

In Kumano prefectura Hiroshima apele au transformat autoturismele in proiectile distrugand casele

Autoritatile spun ca nu au vesti de la zeci de locuitori,  mass-media vorbind despre mai mult de 50 de persoane disparute.Primul ministru Shinzo Abe va vizita astazi zonele sinistrate,  a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga. Aproximativ 8.400 de persoane au fost adapostite ieri in refugii. Altele au stat la rude. De mai bine de trei zile, vestul Japoniei este lovit de ploi torentiale. Cei 75.000 de ofiteri de politie, pompieri, soldati ai fortelor de autoaparare (armata japoneza) si garda de coasta fac tot ce pot pentru a ajuta victimele „, a adaugat Suga.

Salvari pe 35 de grade la umbra

<img loading=lazy decoding=async class=size full wp image 629964 src=httpswwwnationalrowp contentuploads201807japonia 3jpg alt= width=720 height=477 srcset=httpswwwnationalrowp contentuploads201807japonia 3jpg 720w httpswwwnationalrowp contentuploads201807japonia 3 150x100jpg 150w httpswwwnationalrowp contentuploads201807japonia 3 350x232jpg 350w httpswwwnationalrowp contentuploads201807japonia 3 700x464jpg 700w sizes=max width 720px 100vw 720px >

 

Paradoxal, cautarile, salvarile si  eforturile de curatare a zonei afectate se desfasoara sub soarele arzator, la temperaturi de 35 de grade Celsius la umbra, ″vreme insorita care va dura inca cel putin o saptamana”, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant. Este necesara ″⁣multa vigilenta” impotriva riscului de insolatie, dar si a celui de producere a unor noi alunecari de teren noi, a adaugat el. Ploile fara precedent inregistrate de vineri pana duminica au provocat inundatii dezastruoase si alunecari de teren care i-au surprins pe multi locuitori in ciuda recomandarilor de evacuare emise de autoritati, valabile pentru milioane de persoane.

Dupa ape, peisaj de western 

In Kurashiki, in cartierul Mabi, inconjurat de cateva rauri si in care o zona importanta a fost inundata, apele au plecat deja lasand in urma un strat de nisip care a acoperit totul, au constatat jurnalistii occidentali prezenti la fata locului. Victimele au relatat ca si-au vazut casele  luate de ape fara sa poata face nimic. Locurile au ramas pustii si desertice iar acum, sub soarele orbitor, totul arata ca un pustiu, ca ”intr-un film western unde nisipul acopera totul”. In Mobi, 17 grupuri de pompieri mai verifica odata cele 2000 de case inundate pentru a fi ”absolut siguri” ca in ele nu se mai afla supravietuitori sau cadavre. Exista temerea ca multe persoanele varstnice care locuiesc singure, nu au supravietuit.

Noi ordine de evacuare 

Recorduri pluviometrice au fost inregistrate in 72 de ore in 118 puncte de observatie din cincisprezece prefecturi..Mancarea nu mai este distribuita in mod corespunzator, iar zeci de supermarketuri, de obicei deschise 24 de ore pe zi, au fost complet distruse de apa. In prefectura Ehime au fost instalate aparate de aer conditionat portative in refugiile pentru supravietuitori. Peste 260.000 de case din zona de vest a tarii nu au apa curenta. Un nou ordin de evacuare a fost dat ieri celor 25.000 de locuitori din orasul Fuchu (prefectura Hiroshima), dupa ce un rau a iesit din matca. Peste 70% din teritoriul japonez este constituit din munti si dealuri, iar numeroase cladiri sunt construite pe pante abrupte sau in regiuni inundabile..In fata gravitatii situatiei, premierul Shinzo Abe si-a anulat turneul prevazut incepand de azi in Belgia, Franta, Arabia Saudita si Egipt.

70 de morti in Canada

Valul neobisnuit de caldura care a lovit Quebec de la inceputul acestei luni a ucis 70 de persoane, potrivit unui ultim bilant difuzat luni de catre autoritatile sanitare canadiene. Aproape jumatate (34) dintre decese au fost inregistrate in Montreal, capitala economica a Quebecului, a indicat purtatorul de cuvant al ministerului provincial al Sanatatii. Un val de caldura intensa a lovit estul Canadei timp de o saptamana, de la inceputul acestei luni, dar numai provincia Quebec a constatat o crestere alarmanta a deceselor, legata de temperaturile ridicate. Temperaturile au urcat saptamana trecuta pana la 35 de grade, cu un indice de umiditate (temperatura resimtita de corp) de 45 de grade. In 2010, un val de caldura a dus la moartea a circa o suta de persoane in regiunea Montreal.

 

author avatar
Tudor Borcea
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger