AcasăNewsAlep: Evacuarea reluata, autobuze atacate

Alep: Evacuarea reluata, autobuze atacate

Regimul sirian a lasat in urma un urias cimitir

Mai multe autobuze in care se aflau insurgenti si familiile lor au parasit, ieri, partea de est a orasului sirian, o operatiune supervizata de Semiluna  Rosie si Comitetul international al Crucii Rosii. Nu fara incidente.

Regimul sirian a lasat in urma un urias cimitir

De vineri, mii de locuitori erau blocati in estul orasului, dupa ce regimul lui Bashar al-Assad blocase operatiunile de evacuare, dupa interventia Iranului si a militiilor pro-iraniene care cereau o relaxare a blocadei impusa de rebelii anti-Assad privind doua localitati siite din provincia Idlib: Al Foua si Kefraya. Militiile cereau evacuarea acestor localitati inaintea Alep. Un acord a fost gasit, potrivit caruia 2500 de locuitori pot parasi Al Foua si Kefraya in schimbul evacuarilor din Alep. Evacuari care trebuie sa se faca in doua etape insa, mai multi jurnalisti au indicat ieri ca autobuzele care evacuau Al Foua si Kefraya au fost atacate si incendiate de oameni inarmati, dupa ce oamenii au fost siliti sa coboare. Identitatea agresorilor nu este clara: Observatorul sirian al drepturilor omului a indicat un conflict intre gruparea jihadista Fatah al-Cham (fosta branta Al-Qaida in Siria) si influenta grupare rebela Ahrar al-Cham.

40.000 de oameni, minus 6 grade, fara alimente

Chiar daca au fost evacuate pana acum 8500 de persoane, au ramas insa 40.000 de civili in Alep si pana la 5000 de combatanti impreuna cu familiile lor, a indicat emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura. Lansate joi, evacuarile vor dura cateva zile si, odata terminate, vor permite regimului Assad sa controleze total Alep. In cartierul Al-Amiriya, inca detinut in parte de rebeli, mii de persoane au petrecut noaptea de sambata spre duminica printre ruine, la temperaturi de minus 6 grade , fara apa, fara alimente. Ieri, Consiliul de Securitate ONU era asteptat sa se pronunte cu privire la desfasurarea de osbervatori internationali in Alep pentru supervizarea evacuarilor si garantarea protectiei civililor. Dupa ani de bombardamente si un asediu de patru luni, o ofensiva distrugatoare a fost lansata la jumatatea lunii noiembrie in urma careia armata siriana si militiile aliate au preluat controlul asupra a 90% din cartierele din Alep controlate de rebeli din 2012. Bombardamentele au provocat sute de decese si au silit 100.000 de locuitori sa paraseasca orasul. De joi, peste 500 de raniti au fost evacuati din Alep. Vineri, un convoi de 800 de persoane evacuate a fost silit sa faca cale intoarsa de catre militiile siite pro-Assad.

O interventie NATO ar pune gaz pe foc

Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a firmat ca o interventie militara ar putea duce la o noua escaladare a situatiei in Siria, aparand reticenta militara a NATO in acest conflict. ”Desfasurarea de mijloace militare ar putea face acest conflict si mai teribil”, a spus Stoltenberg. Pe de alta parte, presedintele crestin-democratilor din Parlamentul european, Manfred Weber, a pledat ca Uniunea Europeana sa primeasca inca 20.000 de refugiati suplimentar, pentru a se evita ”o catastrofa umanitara in Alep”.

author avatar
Tudor Borcea
108 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger